СУ „ПЕТКО РАЧЕВ СЛАВЕЙКОВ“ ГРАД ТРЯВНА ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ПРАЗНИК И 180 ГОДИНИ ТРЕВНЕНСКО УЧИЛИЩЕ

ноември 29, 2019
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес в големия физкултурен салон на СУ „Петко Рачев Славейков“ се състоя заключителното събитие от програмата за отбелязване на патронния празник на учебното заведение. Освен това през тази година се навършват и 180 години откакто отваря врати първото тревненско училище – Старото школо.

В присъствието на настоящи и бивши ученици, учители и официални гости бе отбелязана тази значима годишнина. В своето поздравително слово кметът на Община Трявна Силвия Кръстева подчерта, че този празник е важен не само за Славейковото училище, но и за всички тревненци. Преди 180 години стремлението към знание на местната общност поражда необходимостта от създаване на първото училище в Трявна.

„Именно тук Петко Славейков идва, за да стане учител. Именно в Трявна се ражда голяма част от неговото творчество. Тук той създава семейство и в Трявна се раждат децата му, едно от които големият български поет – Пенчо Славейков. Като потомци и съграждани на Славейковото семейство, ние сме длъжни да пазим и разпространяваме тяхното дело.“ – отбеляза Силвия Кръстева.

Кметът благодари на директора на училището – г-жа Гергана Ганчева и на учителите за усърдната работа, за грижите и вниманието към децата, които възпитават като едни достойни граждани на България. Тя пожела на учениците да запазят своя устрем в учението, защото именно то е ценен дар, който никой не може да отнеме.

Заместник-кметът Марин Маринов също поднесе своето поздравление, като заяви, че за втора поредна година Община Трявна обявява в СУ „Петко Рачев Славейков“ конкурса „Най-добър ученик“. Една от целите на конкурса е да се засили връзката между училището и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

„Надяваме се, че съвместно с училищното ръководство и през тази учебна година ще покажем и отличим учениците, които с поведение, успех и извънкласни постижения са добър пример за своите съученици. Наградата ще бъде еднодневна екскурзия в страната и ще бъде осигурена от Община Трявна.“ – каза зам.-кметът.

 

Днешният празник завърши с тържествена клетва на учениците от VIII клас.