СУРВА, СУРВА, ГОДИНА! – СМРЗИ ТРЯВНА ТЪРСИ НАЙ-КРАСИВА СУРВАКНИЦА

декември 7, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Сурва, сурва, година, весела година!

 С наближаването на Новата 2022 година, Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна търси своята най-красиво направена сурвакница!

По традиция в първия ден на Новата година децата вече са направили своите сурвакници – от дрянова пръчка, за да са „здрави като дряна“ през цялата година всички, които сурвакат. Според народните вярвания, пръчката от която се майстори сурвакничката, трябва да е с три разклонения, които се завързват с червени вълнени конци на три, разположени един над друг, кръга.

„За да пазят от зли сили“ клончетата се украсяват с по една паричка, скилидка чесън и малка люта червена чушка. Около червените вълнени кръгове се увиват нанизи от сушени плодове – сливи, ябълки; пуканки – символ на плодородието през годината, а на върха на сурвакничката се поставя малка червена ябълка. Украсата може да се допълни с цветна вълнена прежда, за да бъде тя още по-красива и гиздава.

Така със своите мераклийско направени сурвакнички, на 1 януари, група момчета обикалят домове и къщи, за да осурвакат техните стопани за здраве, плодородие и берекет.

За да се спазят и тази година традицията и обичая на сурвакането, от Специализираният музей приканват всички малчугани с помощта на своите родители да развихрят своето въображение и да направят най-красивата и оригинална сурвакница. Пременените дрянови клонки може да занесете на място в музей „Даскалова къща“ до 26 декември.

За спазилите традицията ще има награди, а сурвакничките може да си вземете на 30 декември, за да пожелаете с тях здраве на близките в навечерието на Новата година!

Задължително на дряновата пръчка трябва да има етикетче с написани две имена на детето и неговата възраст. В музея трябва да оставите номер на телефон за обратна връзка.

Изработването на най-красивата и автентична сурвакница е част от Коледно-Новогодишната празнична програма на Община Трявна.