ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА Р БЪЛГАРИЯ В ОБЩИНА ТРЯВНА

март 3, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес отбелязваме 145 години от Освобождението на страната ни! През 1991 година 3 март е обявен за Национален празник на Република България и оттогава до днес, всяка година, паметта на хилядите загинали знайни и незнайни воини се почита с организиране и провеждане на редица инициативи и мероприятия из цялата страна.

Паметта на поборниците и загиналите за свободата на България бе почетена и в Община Трявна, където рано тази сутрин тържествената програма, по случай националния ни празник, започна пред паметния мемориал „Стена на храбростта“ в гр. Плачковци с издигане на националния флаг и поднасяне на венци и цветя в знак на признателност и уважение към паметта на загиналите.

Събитието събра на едно място официални лица, сред които кмета на Община Трявна и председателя на Общински съвет Трявна, общински съветници, ръководството на Кметство Плачковци, родители и гости на града.

В своето приветсвено слово кметът на Община Трявна подчерта, че днес българите имат честта, възможността и гордостта да се нарекат свободен народ и поздрави присъстващите по случай отбелязването на кръглата годишнина от Освобождението на България.

„България извоюва така жадуваната мечта, така жадуваната мечта, наречена свободна България! Преди 145 години, след пет-вековно робство, всички ние имаме честта, възможността и гордостта да се наречем свободни, затова днес всички трябва да го докажем със собствената си осъзнаност, с това, че сме свободни и мислещи и както 3-ти март е онзи връх в нашата история, нека така и ние на свой ред да покажем, че сме горд народ! Горд с миналото си и достоен и отговорен с бъдещото си! Честит 3 март, българи! Честит национален празник! Да живее България!“ завърши г-жа Силвия Кръстева.

Поздравителни слова по повод 145 години свободна България отправиха още председателят на Общински съвет Трявна и зам.-кметът на Кметство Плачковци.

Празничната програма продължи с музикално-поетични изпълнения на възпитаници от Основно училище „Васил Левски“ – гр. Плачковци и деца към танцовата школа по народни танци към НЧ „Пробуда-1924“ – гр. Плачковци.

Тържественото отбелязване на Националния празник в гр. Плачковци завърши с почетен салют от членовете на Регионален клуб „Капитан дядо Никола“ към Национално дружество „Традиция“.

3 март бе тържествено отбелязан и на старинния площад „Капитан дядо Никола“ в гр. Трявна, където точно в 11:15 ч. кметът на Община Трявна издигна националния флаг под звуците на химна на Република България и погледите на десетките събрали се граждани и гости на града.

„Какво различно бих могла да кажа днес, освен онези думи на респект, на поклон, на почит и уважение към хилядите знайни и незнайни воини, дали живота си в името на единствената мечта – така жадуваната свобода! Така жадуваната мечта, която е заслужена и изстрадана с идеите, саможертвата и ума на греоите на България! Преди 145 години, след пет-вековно робство, липса на държавност, на духовност, на просвета, ние българите достигаме до свободата си! И през тези 145 години, България премина през актовете на Съединението, Независимостта, през всички изпитания, затова днес на 3 март нека всички ние ценим собствената си осъзнаност на свободни, мислещи, търсещи най-доброто в живота си, така както 3 март е онзи миг в календара ни, заради който днес ние сме свободна европейска държава. Държава с ценности и история! Нека бъдем горди и достойни българи! Честит 3 март! Честит национален празник! Да живее България!“ поздрави кметът на Община Трявна присъстващите по случай националния празник на България.

Празничната програма бе открита от малките сладури на Детска градина „Калина“ – гр. Трявна, които изпълниха патриотични песнички и стихчета, посветени на 3 март.

Песен за България и още стихчета за страната ни бяха гордо изпълнени и от малчуганите на Детска градина „Светлина“ – гр. Трявна, които също взеха участие в подготвената празнична програма.

Десетките присъстващи имаха възможността да се насладят и на народния танц „Северняци“ в изпълнение на децата от Детски танцов състав към Народно читалище „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна.

Кулминация на честванията поставиха представителите на местния театър към НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна, които с изключителен патос, гордост и любов в сърцата пресъздадоха част от Иван-Вазовата ода „Опълченците на Шипка“.

По традиция, и тук, програмата завърши с почетен салют от членовете на РК „Капитан дядо Никола“ към НД „Традиция“.

Паметта на загиналите поборници и опълченци бе почетена с отслужване на панихида в двора на църквата „Св. Архангел Михаил“ от духовните лица към Тревненската духовна околия. В знак на признателност бяха положени цветя от кметът на Община Трявна и председателят на Общински съвет Трявна, представители на СМРЗИ-Трявна, признателни граждани и др.

Почит и преклонение присъстващите отдадоха и пред паметника на загиналите за свободата, обединението и независимостта на България, паметника на Петър Генчев – тревненецът, взел дейно участие в Априлското въстание и паметния мемориал „Стена на храбростта“.