ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ТРЯВНА

септември 6, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес България празнува една от най-важните и паметни дати в своята история – Съединението на Княжество България и Източна Румелия! Актът, който през 1885 година обединява нашите сънародници, направили първата крачка към Независимостта на страната ни! Противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес, на 6-ти септември, автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България! Дръзката постъпка, проявените смелост и хъс стават повод за национална гордост, които днес отбелязваме по традиция с различни чествания и тържествени мероприятия в цялата страна.

Трявна също отбеляза историческото събитие с тържествена програма пред паметника на Петко Славейков в града, чиято личност е свързана със Съединението на България. С указ на Княз Александър I, тогава Петко Славейков е назначен за член на Комисарството в Южна България и заедно с д-р Георги Странски и Йоаким Груев има за задача да ръководи бившата автономна област Източна Румелия до окончателното административно и юридическо сливане с Княжество България. Днес градът ни споменава и името на капитан Райчо Николов – нашият земляк от близкото село Райковци, нелепо загинал в Пловдив при обявяване на Съединението, който едва 14-годишен преплува Дунава, за да предупреди руските войски за готвеното от турците настъпление!

Точно в 11:00 ч. кметът на Община Трявна поздрави всички граждани и гости на възрожденския ни град с патротично слово, в което подчерта значимостта на днешния ден и смисъла в думите „Съединението прави силата!“.

„6-ти септември е не просто дата от годишния календар! 6-ти септември е исторически ден за националната ни история, който и до днес предизвиква онова родолюбиво чувство у всеки един от нас. На горди, уверени и смели българи – синове и дъщери на милата ни Родина България! Дължим го на онези безстрашни наши предци, които рискуваха всичко най-видно и свято в името на Отечеството и въпреки одобрението или несъгласието на Великите сили тогава осъществяват акта на Съединението между Княжество България и Източна Румелия!“  сподели в своето обръщение кметът на Община Трявна и допълни: „Да не позволяваме разединението да сломява отличителния ни борбен дух и силата, която винаги ни води напред! Защото онези, които няма да забравим заслужават това! Ние сме хората, от които зависи бъдещето на България и бъдещето на нашите деца – да живеят и израстват в сигурна, здрава и просперираща европейска страна! Такава, каквато трябва да бъде!“.

В знак на признателност и отдаване на заслужена почит кметът на Община Трявна и председателят на Общински съвет Трявна поднесоха венец пред паметника на българския поет, публицист, фолклорист и политик. По повод днешния празник цветя поднесоха още общински съветници и признателни граждани.

Тържествената програма продължи с изпълнения на патриотични стихове на деца от Детска градина „Калина“ и възпитаници на Основно училище „Проф. Пенчо Н. Райков“ и Средно училище „Петко Р. Славейков“.

Част от отбелязването на празника, днес, бе и красивата изложба „Изкуство върху коприна с полъха на балкана и морето“, дело на Школата за приложни изкуства с главно действащо лице Ива Пенчева. Разположени в зелените площи на парка пред Районен съд – Трявна цветните пана придадоха настроение, пъстрота и допълниха изключително добре визията на новопоставените букви „ТРЯВНА“. В края на програмата авторът на изложбата подари една от своите цветни творби на кмета на Община Трявна за спомен от съвместно реализираното събитие.

„Изложбата бе представена в три морски града – Шабла, Каварна и Варна, както и в три балкански града – Габрово, Трявна и Троян. Това е финалният етап на проекта в Трявна и Троян, който реализираме с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, целящ да насърчи творческите заложби на деца, младежи и възрастни и да популяризира любителското изкуство сред широката публика. Подаравям Ви тази картина, която изобразява пъстротата на чергите от габровския и тревненския край и поздравявам всички Вас по случай днешния празник!“ сподели Ива Пенчева, след което връчи красивото пано на г-жа Силвия Кръстева.

Община Трявна още веднъж поздравява всички граждани по случай Съединението на България и им пожелава да бъдат здрави, свободни и независими! Честит празник!