ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА В ОБЩИНА ТРЯВНА

септември 15, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Отново е 15-ти септември и първият училищен звънец тържествено удари днес!

Посрещането на първокласници, учители и ученици обратно в клас бе официално отбелязано във всички учебни заведения на територията на Община Трявна. Първият учебен ден официално приветства и най-малките сладури в яслените и детски групи на трите местни детски заведения.

Тази година прага на училищата и детските градини в Община Трявна прекрачват общо 856 деца и младежи – 390 са учениците в СУ „Петко Р. Славейков“, от които 29 в първи клас; 128 в НГПИ „Тревненска школа“; 65 в ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков, от които 12 в първи клас и 42 в ОУ „Васил Левски“ -Плачковци, които стартират новата учебна година без паралелка с първокласници. 120 деца ще посещават ДГ „Калина“ тази година, 93 – ДГ „Светлина“ и 18 – ДГ „Осми март“ в Плачковци.

По традиция 15-ти септември отново изпълни двора на Средно училище „Петко Р. Славейков“ в Трявна с десетки въодушевени родители, учители и ученици. Празничното отбелязване започна точно в 09:30 ч. с изнасяне на училищните знамена и официално приветствие от директора на учебното заведение г-жа Гергана Ганчева.

„Първият учебен ден е винаги много вълнуващ! Този ден събира всички ни – ученици, учители, родители в родното училище. Скъпи ученици пожелавам Ви истински успешна, здрава и най-вече присъствена учебна година. Учете, бъдете грамотни, модерно е да знаеш и да можеш, бъдете амбициозни, съревновавайте се. Успявайте да бъдете пример за по-малките и за другите около Вас, но преди всичко бъдете хора, създавайте приятелства, градете взаимоотношения, трупайте знания и към всичко това прибавете емоциите – топли, приятни, които да останат в спомените Ви за цял живот. Вярвайте в себе си, защото младостта е изпълнена с достатъчно сили да реализира всяка една мечта.“ пожела в своето обръщение директорът на СУ „Петко Р. Славейков“.

И тази година, празникът бе уважен от кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева. В своето слово градоначалникът подчерта значимостта и отговорността на учебния процес и пожела на всички учители и ученици успешна и ползотворна учебна година.

„Уважаеми учители, обръщам се първо към Вас, защото всеки ден за Вас в училище е едно ново начало, едно ново предизвикателство, защото да си

учител е голямо богатство и голяма отговорност. Всеки ден Вие трябва да бъдете откриватели, всеки ден трябва да търсите талантливите деца, да подавате ръка на тези, които имат трудности, да ги водите към пътя на познанието, да ги подготвяте за най-строгия учител – животът и най-мъдрия такъв – книгата! Пожелавам Ви от сърце любовта на Вашите ученици да бъде най-ценния и голям подарък, който сте получавали!“ сподели г-жа Силвия Кръстева, след което се обърна към всички първокласници, по-големи ученици и не на последно място към техните родители.

„Скъпи първокласници, днес за Вас е може би най-специалния ден! Това че сте тук означава, че сте пораснали, но аз Ви пожелавам да не губите детското в себе си, да го пазите, колкото се може по-дълго, забавлявайте се и учете, забавлявайки се. Винаги се вслушвайте във Вашите учители, те ще бъдат до Вас във всяко едно начинание!

Скъпи ученици, бъдете смели, не се страхувайте да направите нещо ново и изключително. Търсете новия път, прокарайте новия такъв, не вървете по отъпкани пътеки, защото само така ще намерите онова съкровище, което чака именно Вас. Помнете, че Вашите успехи са гордост за Вашите учители, за Вашите родители и за всички нас. Бъдете горди, че сте възпитаници именно на Славейковото училище и на Славейковия град.

Уважаеми родители, обръщам се към Вас с молба – винаги подкрепяйте Вашите деца и в хубаво, и във всяка една трудност, която им предстои и помнете, че те са бъдещето на Трявна, и на България! Честит празник и на добър час!“ завърши кметът на Община Трявна. По случай първия учебен ден всички първокласници получиха образователна книжка и ученически пособия от местната власт и г-н Николай Николов от гр. Плачковци, който спонсорира част от закупуването на изненадите за децата.

Официални гости на събитието бяха още председателя и членове на обществения съвет на училището, които също поздравиха присъстващите по повод първия учебен ден. Празникът продължи с изпълнения на стихчета и много музика.

Първият учебен ден събра десетки родители и техните малчугани на празнични тържества и в останалите учебни и детски заведения. С подготвена програма, приповдигнато настроение и голямо вълнение децата от ДГ „Калина“ и ДГ „Светлина“ в Трявна посрещнаха кмета на Община Трявна, който уважи празника и при тях. По случай 15-ти септември г-жа Силвия Кръстева пожела на педагогическия персонал да бъде все така отдаден и успяващ във възпитанието и обучението на децата, а на самите тях да се учат, докато се забавляват.

Празничното отбелязване на новата учебна година в ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“ и НГПИ „Тревненска школа“ бе уважено от зам.-кметът на Община Трявна г-н Марин Маринов, а тържествата в ОУ „Васил Левски“ и ДГ „Осми март“ в Плачковци от председателя на Общински съвет Трявна инж. Стефан Петров и старши експерта „Култура, образование, спорт и здравеопазване“ към Община Трявна г-н Кольо Дабков.