ТОДОРОВДЕН В ТРЯВНА

март 16, 2019
Автор: Илияна Георгиева

Празникът се отбелязва в първата събота на Великденските пости. Преданията разказват, че на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято.Във връзка с изградената представа за светеца на този ден стават надбягванията с коне. Отличилият се кон бива накичен с венец и тръгва пръв за село, причакван вкъщи от мома или млада булка.

За втора поредна година  Трявна  спази традицията да отбележи „ Тодоровден –Тодоровската  кушия“. Тази  година надпреварата  се  проведе  на Данова поляна под разклона за с.Керени. Организатори на проявата бяха Община Трявна и Тревненските къщи. Традиционната кушия събра стари и млади, собственици и любители на конете от всички краища на града.

Приветствие  към  участниците в кушията отправи   кметът  на община Трявна Дончо Захариев.

„Конският великден“ започна с традиционния ритуал по захранване на конете.

В КАТЕГОРИЯТА“Къса кушия“ първото място тади година извоюва Митко Станчев от Трявна. Негови подгласници  станаха Красимир Колев и Ралица Згрипарова също от Трявна. Грамота и парична награда на победителите  връчи  кметът  Дончо Захариев.

                                                        

Всички останали  участници също  получиха грамоти за участие.

Участниците успяхя да доставят много емоции на насъбралата се публика.  Емоция имаше и за малките – те имаха възможност да яздят понета ,а по- смелите  опитаха да пояздят конете.