Трети март е! Честит Национален празник, тревненци и плачковлии!

март 3, 2018
Автор: Веселин Михов

image

Уважаеми съграждани,

Трети март е символ в българската история – символ на нашия непреклонен дух,на любовта ни към отечеството и единството ни като народ. Този ден е повод за гордост за всички нас, за самочувствие, което сякаш понякога не ни достига, но и за преклонение пред подвига на нашите предци, избрали да пожертват себе си в името на общата цел – нашата свобода.

Преди 140 години тази паметна дата поставя началото на свободата на българската държава и народ след  500 години османско владичество. Дата, която всяка година ни припомня колко важно е да бъдем готови да пожертваме себе си в името на по-добро бъдеще за всички.

Убеден съм, скъпи съграждани, че 140 години по-късно ние помним саможертвата и завета на нашите национални герои като Ботев, Левски, Раковски и осъзнаваме, че тези личности са ни завещали най-големия подарък за един народ – неговата свобода. Затова сме длъжни на първо място да я съхраняваме, но също така и да я развием. Длъжни сме да бъдем единни, да си подаваме ръка и винаги да избираме общото благо пред личното, да вървим напред с такива стъпки, които ще завещаят на поколенията след нас усещане за общност, за достойнство и дълг към родината. Постигнахме освобождението си с цената на много труд, жертви и мъка, но в същото време, благодарение на задружност и народен устрем.

Нека бъдем единни, нека бъдем съпричастни и честни както към себе си, така и към другите! Нека покажем, че саможертвата на Ботев и Левски е увенчана с просперираща и стабилна българска държава!

 

Да живее България!

Честит празник!

 

Дончо Захариев

Кмет на Община Трявна