ТРЕТИ ПОРЕДЕН ДЕН ПРОДЪЛЖАВАТ СЛАВЕЙКОВИТЕ ПРАЗНИЦИ

юни 8, 2019
Автор: Илияна Георгиева

Третият ден от Славейковите  празници  започна със среща на кмета на община Трявна с  делегация от Македония и Полша. Кметът на общината запозна  представителите  на  двете страни  с богатата  програма  на Славейковите  празници,  която  предстои  да  се случи през деня.  На  срещата  се  обсъдиха редица въпроси  свързани с  културното  и приятелско сътрудничество между  страните.

 

Празниците продължиха с готвене  на открито, като известния кулинар Иван Звездев заедно с кметът на община Трявна Дончо Захариев показаха своите кулинарни умения на площад „Капитан дядо Никола“ пред тревненци и гости на града.

     

     

      

 

По същото време в Заседателната зала на община Трявна се проведе национална кръгла маса на тема „Петко и Пенчо Славейкови –  между Изтока и Запада“ .

 

В късният следобед в НЧ „Пенчо Славейков – 1871“, бяха наградени лауреатите на Националния конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови. Публиката се наслаждава на изпълненията на дуо „Колаж“. Трета награда за лирично стихотворение бе присъдена на Таня Николова от гр.София за стихотворението Ботев, с втора награда бе удостоен Иван Ланджев  от гр.София за стихотворението му  Сonsolatio, наградата  на публиката бе връчена на Вероника Георгиева за стихотворението Войнишка носталгия, кметът  на община Трявна  връчи  статуетката на Иван Овчаров от гр.Варна , с която  той бе удостоен като носител на Славейковата награда за лирично стихотворение.Носителят на първата награда представи своето лирично стихотворение озаглавено Вариации по………… стихове на Петко и Пенчо Славейкови.

     

    

     

 

 

 

 

 

 

Тържествата продължиха на площад „Капитан дядо Никола“ с концерт на училищна китарна група „The Qeens“ при Дом на културата – гр.Виница, Северна Македония.Кметът на община Трявна Дончо Захариев с топли думи благодари на учениците от Северна Македония , като им пожела здраве и бъдещи творчески успехи.

По късно в НЧ „Пенчо Славейков – 1871“ бе представен спектакълът на Народен театър „Иван Вазов“,  „Пътят към Афродита“, със специалното участие на актрисата Бойка Велкова и авторската музика на Теодосий Спасов.

 

В заключителната част от третия ден на Славейковите празници на  площад „Капитан дядо Никола“, танцьорите от ансамбъл „Българе“ зарадваха публиката с грандиозен концерт.

   

    

   

   

   

   

В края на представлението  танцьорите от ансамбъла бяха обсипани с бурни аплодисменти.Професор Гаврилов връчи на ансамбъла икона с дърворезба изработена от тревненски майстори. Кметът на община Трявна Дончо Захариев, благодари на изпълнителите за прекрасното им представяне пред тревненци и гостите  на града.