ТРЕВНЕНСКИ ДЕВОЙКИ ПРЕСЪЗДАДОХА ЛАЗАРОВДЕН В ТРЯВНА И ЕМО „ЕТЪР“

април 18, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

На 16 април православната църква отбеляза един от най-обичаните и чакани пролетни празници – Лазаровден. Седмица преди Възкресение Христово сърцето на възрожденска Трявна – старата част оживя под звънките гласчета и традиционните момински танци на девет млади девойки. Възпитаничките на СУ „Петко Р. Славейков“ в Трявна пресъздадоха обичая лазаруване и зарадваха десетките жители и гости на града, които празникът събра. За първи път тази година събитието се организира съвместно с Етнографски музей на открито „Етър“, където тревненките също лазаруваха заедно с момичетата от Габрово и Дряново. „Училището за лазарки“ се проведе в трите града с представители на музея и общините, за да може девойките да изучат и най-малките подробности, свързани с предстоящото пресъздаване на обичая.

И както традицията повелява, още от ранни зори на 16 април, дворът на Музей „Даскалова къща“ бе огласен от характерните за празника народни песни. Гиздавите лазарки красиво сплетоха своите коси, накичиха с цветя, бръшлян и здравец, кошниците си и направиха върбовите си венчета. В подготовката им за празника се включиха служители и директора на Социалните услуги в общността, както и музейни служители и директора на СМРЗИ-Трявна. Лазарките поздравиха стопаните в музея с песни за здраве и бяха дарени с яйца и дарове с пожелание за благополучие, късмет и щастие в живота. Дворът на музея се изпълни с десетки посетители, които се радваха на девойките и с нетърпение ги последваха към Кивгирения мост до Часовниковата кула.

Момичетата наричаха за здраве, берекет и сполука стопаните на прочутото Възрожденско кафе на пясък в старата част на Трявна, майсторите дърворезбари, които и до днес съхраняват традициите на този известен за града занаят, както и стопаните на Странноприемница Зограф. Кошниците на лазарките се напълниха с дарове, а те се отправиха към Кивгирения мост с характерния за този обичай народен момински танц „буенек“.

Лазарките смело хвърлиха своите изплетени върбови венчета в студените води на р. Тревненска, а коя ще се задоми най-напред сред тях показа венчето на 15-годишната Василена, което първо тръгна по течението на реката. Според традицията момичето, чието венче бъде отнесено първо от водата, става кумица и е начело на лазарките през следващата година. Празникът завърши с право хоро на площад „Капитан Дядо Никола“ пред Часовниковата кула в Трявна, като поздрав към всички жители и гости на града.

Въпреки че програмата по пресъздаването на обичая приключи, гости и жители на града не спираха да се радват и да снимат тревненските девойки. До заминаването си в Габрово момичетата отново показаха част от научените момински танци и поздравиха за здраве хората. Предоставяме Ви любителски кадри.

С ведри лица, широки усмивки и много настроение, момичетата от Трявна, Габрово и Дряново пресъздадоха три пъти Лазаровден и на място в музей „Етър“. Девойките посетиха Саковата къща, тъкачницата, дюкяна на мутафчията и този на медникаря. Своята благословия за здраве и берекет лазарките предадоха с момински танци и наричания, а стопаните ги посрещнаха с пълни ръце и изключителна благодарност.

Моминският танц „буенек“ и тук отведе лазарките до каменния мост, където момичетата заедно хвърлиха венчетата си във водата. Кумица на групата стана Мариела Черкезова от Трявна, която сподели, че е изключително радостна и развълнувана, че е част от пресъздаването на българските традиции, свързани с големия християнски празник. Лазарките получиха удостоверение за преминаване през обичая, който поставя начало на тяхното „момеене“ – т.е. вече имат право да се гиздят, да обличат везани ризи и да бъдат поискани за жени.