Тревненските деца опознават Европа

юни 30, 2017
Автор: Веселин Михов

В рамките на една седмица четвъртокласници от тревненските училища демонстрираха своите знания и учиха нови неща за Европа, Европейския съюз, правата на детето, културни особености и традиционна кухня на страни от континента. Мероприятията, организирани от сдружение „Промяната е в Теб“, чрез проект „Да построим бъдещето заедно“ по програма “Еразъм +” на Европейския съюз, се проведоха в парка зад НЧ „Пенчо Славейков 1871“. Започвайки с флаговете и местоположението на държавите, преминавайки през техните столици и през любопитни факти за всяка страна, дeцата прекараха няколко дни в парка, за да покажат колко много знаят. Малките творци изработиха и флаг на „Държавата на децата“, в която мечтите се сбъдват, няма училище, но за сметка на това има много футбол, пеперуди и цветя.

За разлика от поколенията преди тях, които биха се срамували да излязат на улицата и да спират непознати, за да ги интервюират, участниците в лагера нямаха търпение да се впуснат в приключението „Малки журналисти“. Разделени на групи, те обиколиха централната част на град Трявна, Общината, Съда, дюкянчетата по старинната част и хотелите и проведоха над 50 анкети на тема „Европейски съюз“. Проучването показа, че най-посещаваното място в Европа не е нито Европейският парламент, нито Страсбург, мечтаното място за всяко дете се оказа Дисниленд.

„За да запознаем и нашите читатели с това, което децата вече много добре знаят, ще споделим, че последната държава, която става член на ЕС е Хърватия през 2013г. С нея държавите-членки на ЕС стават 28.
Ще оставим на всеки сам да прецени за себе си дали членството на България в ЕС е ползотворно или не. Държим да отбележим обаче, че тази чудесна седмица, изпълнена с много емоции, изненади и подаръци нямаше да се осъществи без финансовата подкрепа на Европейски информационен център Европа директно – Габрово и Община Трявна.“, коментираха от сдружението.

Седмицата завърши с един забавен пикник на Божковската поляна, където децата имаха възможност да опитат шведски бисквити, холандски вафли, испански кексчета, английски и гръцки конфитюри, халуми от Кипър, френско сирене и любимото на всички – италиански пициии!

 

 Грета Господинова-Станева