ТРЕВНЕНЦИ ОТБЕЛЯЗАХА 1 НОЕМВРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

ноември 1, 2018
Автор: Илияна Георгиева

Първи ноември е денят, в който България се покланя пред великия благослов на своите будители. Пред ония достойни нeйни синове, които изковаха от словото най-мощното оръжие и превърнаха спомена от славното минало на Отечeството в идеал и съдба на цял един народ. Днешна България е тържество на този идеал, а народът ни е издигнал в култ тяхната жертвеност пред олтара на родината. И е създал един прекрасен празник — 1 ноември — Ден на народните будители, за да светлее в националната памет жаравата от образи на творци и крепители на българската вселена.

Под надслов „Поклон,будители“ премина днешният  ден, в който бяха почетени  тревненските народни будители.

     

Дончо Захариев отправи приветствие към присъстващите по случай празника. Той напомни за славните дела на тревненските будители, давали надежда и опора, вдъхновявали и пробуждали не само на местните жители, а и целия български народ.

  

   

Ученици и учители от  ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“и  СУ „П. Р. Славейков“ произнесоха кратки слова пред  родната къща на проф.Пенчо Райков и паметника на  Петко Славейков.

В организираното от община Трявна шествие участваха  и заместник-кметът Николина Николова, директорът  на ОУ “Проф.П.Райков“, директорът на „Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство“ Юлия Нинова , дейци от НЧ „П.Славейков -1871г.“ учители , ученици, деца и преподаватели от ДГ“Калина“, граждани. Те  отдадоха признателност като поднесоха цветя пред паметниците и паметните плочи на родните будители: поп Йовчо, проф. П. Н. Райков, Петко и Пенчо  Славейкови,Ангел Кънчев.Те са сред най-известните  възрожденци, оставили със своя живот и дело дълбока диря в българското самосъзнание.