Тревненци отбелязаха 1 ноември

ноември 6, 2017
Автор: Веселин Михов

Кметът на Община Трявна Дончо Захариев, заместник-кметът Николина Николова, заместник-областният управител Мария Пенева, директорът на „Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство“ Юлия Нинова, директорът на ОУ „Проф. Пенчо Райков“ Виолета Иванова, ученици и учители от тревненските училища, служители на музеите и общинска администрация, граждани отдадоха почит към паметта на будителите на 1 ноември.

 

Пред паметника на поп Йовчо Дончо Захариев отправи приветствие към присъстващите по случай празника. Той напомни за славните дела на тревненските будители, давали надежда и опора, вдъхновявали и пробуждали не само на местните жители, а и целия български народ. Кметът благодари на директорите на тревненските училища, учителите и културните деятели за тяхната всеотдайност и самоотверженост и им пожела да продължават делото на нашите предци.

Ученици и учители от СУ „П. Р. Славейков“ и ОУ „Проф. Пенчо Райков“ произнесоха кратки слова пред паметниците на тревненските будители.

Цветя и венци бяха поднесени в знак на почит към паметта и делото на народните будители пред паметниците на поп Йовчо, проф. П. Н. Райков, Петко и Пенчо Славейкови, и Ангел Кънчев.

                                

Тържествената програма по случай първи ноември завърши с изпълнения на деца от ДГ „Светлина“ и ДГ „Калина“, гр. Трявна.