Трявна беше домакин на информационно събитие по повод Българското председателство на Съвета на Европейския съюз

октомври 26, 2017
Автор: Веселин Михов

Областният управител Невена Петкова представи в Трявна приоритетите на българското Председателство на Съвета на ЕС през 2018. Инициативата е част от поредицата комуникационни събития във връзка с отбелязването на Десетата годишнина от членството на България в Европейския съюз и предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС. В срещата взеха участие заместник-областния управител Мария Пенева, кметът и заместник-кметът на Община Трявна, директорите на тревненските училища и детски градини, ученици и местни жители.

Целта на събитието е да насочи вниманието на местното население върху ползите за България от членството й в ЕС и подготовката на страната ни за предстоящото председателство. Невена Петкова презентира пред участниците в срещата възможностите и ползите за страната ни, произтичащи от членството ни в ЕС като присъединяването на страната ни към единния европейски пазар, достъпа до европейски средства, трайната тенденция по нарастване на инвестиционния интерес. Представени бяха европейските институции, както и ключовите послания в програмата на ротационното председателство на България на Съвета на ЕС.

Специален поздрав към присъстващите отправиха децата от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна.

Учениците от СУ „П.Р.Славейков“ от своя страна бяха подготвили презентация за участието си като посланици на България по проект „Евроскола“ за 2017. Те разказаха за посещението си в Страстбург, където са успели да се докоснат до работния процес в европейските институции, както и да зададат своите въпроси и да отправят предложения към европейските политици.

Областния управител връчи на учениците сертификатите им за участие в проекта „Евроскола“ от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

 

Пътуващата изложба с фотографии на тема „Нещо българско и родно…в ЕС“ също беше част от събитието. Изложбата представя десет табла с подбрани снимки от проведен конкурс в рамките на инициативата за популяризиране на БГ Председателството, които представят страната ни по различен начин. Символична награда беше връчена на Борислава Димитрова от СУ „П.Р.Славейков“, чиято снимка представя къща в Страстбург, напомняща за тревненските възрожденски къщи.