ТРЯВНА ОТБЕЛЯЗА 147 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

февруари 18, 2020
Автор: Юлияна Цанева

image

 

 

 

 

 

 

 

Отбелязването на паметната годишнина по традиция започна с отслужване на панихида за Васил Левски – йеродякон Игнатий в храм „Св. Георги”, където Апостолът е пял при някои от идванията си в Трявна.

Програмата продължи с шествие от църквата до Попангелова къща, в което се включиха и деца от детска градина „Светлина“.

Поклонението по случай 147-мата годишнина от гибелта на българският национален герой – Васил Левски се състоя пред Попангеловата къща, върху която е поставен барелеф на Апостола. Именно тук Левски се е укривал при едно от идванията си в Трявна.

За неговото дело, за неговият живот и подвиг разказа в своето обръщение кмета на Община Трявна Силвия Кръстева. Тя припомни колко важно е да пазим спомена за този герой, чието дело и слова са ни толкова необходими в днешно време.

В програмата със своите затрогващи изпълнения се включиха ученици от СУ „Петко Рачев Славейков“ и ОУ „Проф. Пенчо Николов Райков“.

С падане на колене и едноминутно мълчание бе почетена паметта на Апостола. След това присъстващите засвидетелстваха своето уважение и признателност към делото на Левски с поднасяне на цветя пред неговия барелеф.

Програмата завърши с почетен салют от членове на регионален клон „Капитан дядо Никола“ към Национално дружество „Традиция“.