ТРЯВНА ОТБЕЛЯЗА 149 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА ЛЕВСКИ

февруари 18, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес, на 18 февруари, 149 години по-късно, Трявна се преклони за сетен път пред делото и паметта на един от най-великите и ярки бойци за извоюването на Свободата на България – Васил Иванов Кунчев. По традиция паметната годишнина започна с панихида за Левски, която бе отслужена от отец Николай, отец Георги и отец Петър в църквата „Св. Георги“ в Трявна. Именно тук, при някои от идванията си във възрожденския град, йеродякон Игнатий е пял и така се е свързал завинаги с Трявна.

По време на панихидата кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, председателят на Общински съвет – Трявна инж. Стефан Петров, директорът на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство г-жа Юлия Нинова, общински служители и представители на Регионален клуб „Капитан Дядо Никола“ към Национално дружество „Традиция“ запалиха свещички в памет на Левски и отдадоха почит на неговото значимо и велико дело.

„Васил Левски е един от мъжете, които показаха на всички нас българите, че ако вътре в себе си имаме вяра и вярваме в това, което правим, ние ще успеем в нашите дела! За всички нас, които сме му наследници остава да се поучим от едно много важно негово виждане за нас! Той казва „Народе,..!“ и това е може би една забележка към нас, които трябва да спрем да мислим само за себе си, а да мислим общо за себе си като народ! Левски го е знаел и затова го е казал! Поклон пред паметта му!“ сподели в края на панихидата отец Георги, след което раздаде питка и парастас на всички присъстващи.

Местното ръководство и представителите на Националното дружество „Традиция“ в Трявна извървяха пътя от църквата до Попангеловата къща, където всяка година граждани и гости на града се прекланят пред барелефа на Апостола. Век и половина по-рано, при посещенията си в Трявна, Васил Левски е намирал подслон и убежище при стопанина на къщата – Поп Ангел.

Точно в 12:00 ч. г-жа Силвия Кръстева и инж. Стефан Петров поднесоха цветя и преклониха глави пред лика на Левски.

Своята почит към делото и приноса на Апостола за Освобождението на България отдадоха още служители на общинска администрация, екипът на СМЗРИ – Трявна, малчуганите от ДГ „Светлина“ – Трявна, общински служители, граждани и гости на града. Тазгодишната програма завърши с почетен салют от членове на Регионален клон „Капитан Дядо Никола“ към Национално дружество „Традиция“.