ТРЯВНА ОТБЕЛЯЗА 24 МАЙ С ПРАЗНИЧНО ТЪРЖЕСТВО, ШЕСТВИЕ И КОНЦЕРТ

май 24, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

24 май е! Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност! Винаги този ден е по-обособен от всички останали, защото ние, българите, сме единственият народ, който почита толкова искрено и отдадено своята писменост, култура и духовност. Днес, денят е по-особен и по-специален и за Трявна, където по традиция в двора на Средно училище „Петко Р. Славейков“ се проведе празнично тържество, на което изпратиха с много емоции, бурни овации и вълнуващи поздравления абитуриентите от Випуск 2022 година.

Още от ранни зори дворът на Славейковото училище се изпълни с детски глъч, много радост и смях от всички ученици, възпитаници на учебното заведение, техните ръководители и родители. Събитието уважиха кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, зам.-кметът на Община Трявна г-н Марин Маринов, председателят на Общински съвет-Трявна инж. Стефан Петров, председателят на Обществения съвет на училището г-жа Боряна Казасова, членове на съвета, както и служители на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна. Празничното тържество започна под звуците на химна, превърнал се в символ на 24 май – „Върви, народе възродени“ и приветствие от директорът на СУ „Петко Р. Славейков“ г-жа Гергана Ганчева.

„Гордея се с постиженията на нашите ученици в олимпиади, конкурси и състезания! На всички Вас, скъпи деца, честит празник! Честит празник на Вашите родители и учители, на нашите бивши учители и на всички гости, защото 24 май остава най-чистият български празник. Нека светите братя Кирил и Методий ни помагат да съхраним традициите и да умножим успехите си и да успяват нашите деца. Скъпи зрелостници, днес училищният звънец ще удари за Вас за последно, ще се изправите пред нови предизвикателства, но ние, Вашите учители, вярваме във Вас и във Вашия успех! Съхранете вярата и ентусиазма си и носете с гордост Славейковия дух! На добър час и не забравяйте своето училище!“ поздрави завършващите г-жа Ганчева.

Кметът на Община Трявна благодари на всички учители за техните усилия и стремеж към бъднина и знание, които полагат за да израстват техните ученици. На учащите и завършващите г-жа Силвия Кръстева пожела да бъдат здрави, да не спират да следват мечтите си и да продължават смело напред.

„Искам да Ви поздравя за усилията, които полагате да възпитате нашите деца, защото Трявна винаги се е прославяла и ще продължава да се прославя от нейните възпитаници, а именно Вие сте хората, които давате всичко от себе си, за да ги направите достойни възпитаници на нашия град. Пожелавам Ви ентусиазмът Ви и устремът Ви никога да не стихват и да вървите заедно с нашите деца по пътя на знанието, добротата и вярата. На Вас ученици и абитуриенти, пожелавам най-вече да сте здрави, да откривате все нови и нови върхове, защото животът е пред Вас и тепърва ще бъдете изправени пред нови предизвикателства. Ще срещате нови и нови приятелства, ще имате много красиви моменти, които ще прекарате с любимите хора, ще имате и трудни такива, но аз вярвам, че те ще Ви накарат да бъдете по-уверени и по-силни. Където и да сте никога не забравяйте, че първият и най-важен урок сте получили тук в Трявна, винаги се обръщайте към корените си и помнете, че трябва да бъдете достойни възпитаници на Славейкото училище и на Славейкови град. Бъдете здрави! На добър час!“ завърши г-жа Силвия Кръстева.

Своето поздравление по случай 24 май отправи и председателят на Обществения съвет на училището г-жа Боряна Казасова. Празничната програма продължи с музика, танци и награждаване на възпитаници, прославили Славейковото училище през годината с постиженията си в различни олимпиади, състезания и конкурси. По традиция 12 клас отправи своето обръщение към бъдещите зрелостници в лицето на 11 клас, които от своя страна им пожелаха смелост, дерзание и успех в голямото предизвикателство, наречено живот. Абитуриентите получиха поздравителен адрес и плакет под формата на ключ, символизиращ познанието, които бяха връчени тържествено от кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева.

Факли и дим, сълзи в очите от радост, прегръдки и много споделени емоции, които ще останат завинаги в съзнанието на абитуриентите. Любимото отброяване на завършените класове от 1 до 12 и сбогуване с училищното знаме. Така, празничното тържество по случай 24 май в двора на СУ „Петко Р. Славейков“ приключи, за да продължи с шествие по главната пешеходна улица към площад „Капитан Дядо Никола“ в града.

В знак на почит и уважение бяха поднесени цветя пред барелефите на Петко и Пенчо Славейкови и паметника на патрона на учебното заведение от зрелостниците, кметът на Община Трявна и председателят на Общински съвет Трявна. Празничното шествие събра ДГ „Калина“, ДГ „Светлина“, ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“, самодейците при НЧ „Пенчо Славейков 1871“, гр. Трявна, които с вълнение развяваха трибагреници в ръцете си и следваха възпитаниците на средното училище, носещи иконата на светите братя Кирил и Методий.

За минути площад „Капитан Дядо Никола“ се изпълни с десетки граждани, родители и деца, които с нетърпение очакваха начало на празничния общоградски концерт. И тук, начало на програмата постави химна „Върви, народе възродени“, а всички учители, ученици, възпитаници на детски градини и деятели на образованието бяха поздравени от кмета на Община Трявна, който пожела бъднина, устрем и гордост, защото тревненци са и ще останат най-ярките последователи на баща и син Славейкови.

Първи на сцената излязоха трета и четвърта група към ДГ „Калина“-Трявна, с музикален ръководител г-жа Ивелина Папасчикова, които изпълниха „Буквички родни зная“ и „Буквички родни познати“, както и стихчета, посветени на 24 май. Силно и ясно своите стихчета, изрецитираха и децата от група „Мики Маус“ към ДГ „Светлина“-Трявна. Ефектно, патриотично и докосващо бе изпълнението на децата от подготвителна група „Мечо Пух“ към детското заведение, които представиха танц с цветовете на българското знаме и разчувстваха всички присъстващи.

Празничният концерт продължи с песни, танци и стихотворения, изпълнени от възпитаници на Славейковото средно училище и основното „Проф. Пенчо Н. Райков“ в Трявна. Гостите на събитието имаха възможност да се насладят на право хоро, изсвирено от малкия гайдар Борис Василев, който излезе на сцената като представител на НЧ „Просвета 1927“ – Аспарухово. Завършващите музикални щрихи на днешния празничен 24 май поставиха децата от Вокална група „Бърборани“ с ръководител г-жа Мая Рачева и децата от класа по народно пеене с ръководител г-жа Николина Кирилова при НЧ „Пенчо Славейков 1871“, които със своите песни пожелаха на всички да бъдат здрави, много успешни и да не спират да следват пътя на знанието!