ТРЯВНА ОТБЕЛЯЗА БЛАГОВЕЩЕНИЕ С ПРЕСКАЧАНЕ НА ОБРЕДЕН ОГЪН

март 25, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Трявна спази народната традиция и отбеляза Благовещение! За първи път характерните обичаи и ритуали, свързани с един от най-светлите християнски празници, бяха пресъздадени съвместно между Община Трявна, Дневните центрове на пълнолетни лица с увреждания към Социалните услуги в общността и новооткрия частен Център за настаняване от семеен тип „Сребърно гнездо“.

И тъй като с Благовещение настъпва пролетта, природата и живота около всички нас отново се раззеленяват и разцъфтяват, Дневните центрове за възрастни хора с увреждания посрещнаха своите гости с преметени и почистени дворове, както повелява традицията на днешния празник и с красива ръчно изработена пролетна украса, акцент на която бе цветна пролетна фея.

Заедно с кмета на Община Трявна, директорът на Социалните услуги в общността г-жа Тотка Димитрова приветства всички социални работници, потребители и гости и постави начало на празничната програма по случай Благовещение.

„Блага е вестта, която в днешния ден Св. Архангел Гавраил възвестява на Дева Мария затова, че тя ще роди Спасителя! Божият син Иисус Христос! И затова този празник е един от най-големите християнски празници и се отбелязва като предвестник на пролетта, но най-вече се празнува като празник на майката. И този празник е повод, на днешния ден, да се поздравим и да го отбележим така, както повелява народната традиция с програма, с песен и с прескачане на огън за здраве!“ сподели г-жа Тотка Димитрова.

Какви са характерните обичаи, свързани с празника Благовещение и какво трябва днес домакинята да приготви и сервира на трапезата разказаха потребителите от Дневните центрове за възрастни хора с увреждания. Присъстващите имаха възможност да чуят авторски стихотворения, посветени на светлия християнски празник и да се насладят на фолклорни музикални изпълнения, представени от деца към школата по народно пеене с ръководител Николина Кирилова към Народно читалище „Пенчо Славейков 1871“, гр. Трявна.

Спазен бе и един от най-големите ритуали, свързан с днешния Благ ден, а именно паленето и прескачането на обреден огън от хората за здраве и предпазване от зли сили. Кметът на Община Трявна първи прескочи запаления огън и пожела на всички да бъдат благословени, щастливи и окрилени. За здраве и благи мисли, след това пламъците прескочиха и всички присъстващи на празника.

Заедно с директора на Социалните услуги в общността,  г-жа Силвия Кръстева засади в двора на Дневните центрове орех, тъй като се вярва, че на днешния Благовец, което дръвче бъде посято, то ще дари стопаните с много плодове и богата реколта.