ТРЯВНА ОТБЕЛЯЗА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

септември 22, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Поради усложнената епидемиологична обстановка в страната и въведените мерки срещу COVID-19, тази година Община Трявна отбеляза 113-та годишнина от обявяването на Независимостта на България без официална церемония.

Кметът на Община Трявна – г-жа Силвия Кръстева заедно с председателят на Общинския съвет – инж. Стефан Петров поднесоха само цветя в знак на признателност към приноса на Христо Славейков за извоюване на Независимостта на България.  Своята почит отдадоха и директорът на Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство – г-жа Юлия Нинова, служител на музея и старши експертът „Култура, образование, спорт и здравеопазване“ в Община Трявна – г-н Кольо Дабков.

 

Независимостта на България е обявена на 22 септември 1908 година в старата столица Велико Търново с манифест от княз Фердинанд. С този акт се отхвърлят последните васални връзки с Османска империя и България става независима държава, начело с коронованият за цар Фердинанд. Не случайно Трявна отбелязва този значим за новата история празник в Славейковата къща, тъй като синът на поета и държавник Петко Славейков – Христо Славейков пръв изчита манифеста за Независимостта на България в Народното събрание.