ТРЯВНА ОТБЕЛЯЗА ТОДОРОВДЕН С КУШИИ И МНОГО ЗАБАВЛЕНИЕ

март 19, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Трявна спази традицията и отбеляза обичая, свързан с един от най-обичаните и почитани християнски празници Тодоровден, макар и седмица по-късно. Припомняме, че конските кушии в тревненско бяха отложени за тази събота, поради ниските температури и лошите метеорологични условия, които възпрепятстваха тяхното провеждане. Това е един от първите пролетни празници в народния календар, на който се вярва, че Св. Тодор сваля деветте си кожуха, забива гореща главня в земята и отива при Господ с молба за лято.

И тази година, празникът бе подготвен и организиран от Община Трявна и агенция за недвижими имоти „Тревненските къщи“, които осигуриха на десетките жители и гости на града богата и забавна програма и така допринесоха за още по-празничното настроение на всички присъстващи. Още от рано сутринта местността „Данова поляна“ в покрайнините на Трявна събра малки и големи, които нетърпеливо чакаха започването на конските кушии. Освен големите коне състезатели и тежковози, детското внимание привлякоха още малките понита, които също се превърнаха в голяма атракция със своите звънчета и пискюли в цветовете на българското знаме.

Празникът започна с водосвет за здраве, който бе отслужен от отец Георги и отец Петър. „Днес отново се събираме на този празник, за да отбележим идването на конете на тази земя. Нека да уважаваме всички, които се занимават с коневъдството, тези великолепни животни и все повече да намираме вътре в себе си мотивацията да идваме на този празник и да спазваме този обичай, защото без паметта за нашите деди не може да се наричаме българи! Честит празник и нека Бог да Ви благослови!“ пожела отец Георги на всички празнуващи и събрали се хора на „Данова поляна“.

Приветствие отправи и кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева: „Радвам се, че въпреки студеното време има толкова много хора, които наистина искат да се забавляват, защото напоследък ни е доста трудно на всички. Най-вече благодаря на всички участници, които дойдоха и ще ни покажат какво всъщност могат техните коне, за които полагат толкова много грижи! На всички гости, на всички жители на нашата община, пожелавам от сърце да се забавлявате на днешния празник и да бъдете преди всичко здрави!“

Начало на Конският Великден в Трявна поставиха Мариян Димитров и неговият кон Дойчо, който демонстрира как се тегли трупа от тежковоз. Тъй като нямаше други желаещи, които да се включат и да направят надпревара, ездачът бе поощрен с първата предвидена награда от 150 лв.

Празникът продължи с игри за публиката, които преминаха с много смях, забавление и веселие. В дърпането на въже се включиха, както мъже, така и жени, а първи стана отборът на Бургас и техните четирима юнаци, които се сгряха допълнително с връчената им награда – 5-литрова дамаджана с тревненска гроздова ракия. В подготвеното скачане с чували пък се включиха децата, които умело се надпреварваха кое първо ще стигне финала. Там ги очакваше г-жа Силвия Кръстева, която заедно с Антоан Згрипаров връчиха паричната награда от 50 лв. на Калин и го поздравиха за постигнатия успех и бързината, която е показал.

Кулминация на празника, разбира се, бяха традиционните конски кушии, които са българския вариант на надбягванията с коне. Тази година своята езда на Данова поляна показаха Алекс Милчев и неговият кон Данчо, Красимир Колев с коня Веса, баща и син Згрипарови с Бенджамин и Амброзия и Габриел с коня Шаолин. Стартът бе даден от кмета на Община Трявна, а най-бърз в надбягванията стана Алекс Милчев, който измина трасето от 800 м с коня Данчо за 37 секунди време. Второто място в конските кушии завоюва Габриел, а третото Алекс Згрипаров. Паричните награди съответно от 250 лв., 150 лв. и 100 лв. връчи г-жа Силвия Кръстева, която поздрави участниците за ездата им и им пожела да продължават все така с грижите и любовта към животните.  Празникът завърши с езда от всички желаещи, които имаха възможността да възседнат коня Амброзия на Антоан Згрипаров.