Трявна отбелязва 145 години от обесването на Васил Левски

февруари 19, 2018
Автор: Веселин Михов

image

„19 февруари е – една от най-тъжните и едновременно с това една от най-величествените дати в нашата история. Тъжна, защото в този ден Майка България загуби своя свиден син Апостола на Свободата – Васил Левски. И възвишен, защото по пътя към своята голгота Левски се превърна в паметна личност, пред която днес свеждаме глави.“ – с тези думи започна своето слово в памет на Васил Левски кметът на Община Трявна Дончо Захариев.


Панихида в памет на Апостола, която се състоя в тревненския храм „Св. Георги“ и ритуална церемония по поднасяне на венци и цветя пред барелефа на Левски бяха част от събитията, съпровождащи отбелязването на годишнината от гибелта на Васил Левски в Трявна.

   
„Лъвският скок на Левски заема своето значимо място в българската история, но тази велика личност направи един още по-голям скок, прескочи няколко поколения, за да се доближи до най-големите мислители в съвременна България и в съвременна Европа, проповядвайки равенство между народите, равенство между религиите и единство между държавите.“, отбеляза още Захариев.


Ученици от ОУ „П. Райков“ и СУ „П. Р. Славейков“ припомниха с рецитал историята и делата на Дякона, а Регионален клуб „Капитан дядо Никола“ към НД „Традиция“ даде почетен караул.

 


В днешния ден педагозите и учениците от ОУ „Васил Левски” – гр. Плачковци отбелязват празника на своето училище. На тържеството присъстваха кметът на Община Трявна Дончо Захариев, заместник-кметът – Николина Николова, кметът на кметство Плачковци Борислав Борисов. Те поздравиха учениците по повод празника и им пожелаха да запазят в сърцата си пламъка и примера на Левски за себеотрицание, смелост и борбен дух в името на „Чиста и свята република“.


В Старото школо беше открита изложба на творби на децата от ОУ „П. Райков“ и СУ „П. Р. Славейков“ като част от съвместната инициатива на Община Трявна, трвененските училища и Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство „Деца рисуват Левски, Трявна и българската свобода. Изложбата може да бъде разгледана в периода 19 февруари – 3 март 2018 г.

 Грета Господинова-Станева