ТРЯВНА ОТПРАЗНУВА ТОДОРОВДЕН С ТРАДИЦИОННИ КУШИИ И МНОГО ЗАБАВЛЕНИЕ

март 4, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

КОНСКИЯТ ВЕЛИКДЕН БЕ ОТБЕЛЯЗАН НА МЕСТНОСТТА „ДАНОВА ПОЛЯНА“ В ПОКРАЙНИНИТЕ НА ТРЯВНА И СЪБРА ДЕСЕТКИ ЖИТЕЛИ И ГОСТИ НА ГРАДА

Днес православната църква отбелязва Тодоровден, който е един от първите пролетни празници в народния календар. Вярва се, че на днешния ден Св. Тодор сваля деветте си кожуха, забива гореща главня в земята и отива при Господ с молба за лято. Празникът е известен още като Конски Великден и по традиция на много места в страната се организират състезания и надбягвания с коне – т. нар. конски кушии.

Традицията, и тази година, бе спазена в тревненско, където Тодоровден бе отбелязан с провеждането на кушии и много забавни игри за малки и големи. Организатори на събитието бяха Община Трявна и Агенция за недвижими имоти „Тревненските къщи“, които осигуриха парични награди за най-добрите сред участниците в състезанията.

Празникът бе проведен на местността „Данова поляна“ в покрайнините на Трявна и още от рано сутринта събра десетки жители и гости на града, които се забавляваха през цялото време. Най-радостни, разбира се, бяха децата, които освен, че се докоснаха до големите коне тежковози, успяха да се качат и да пояздат малки понита на място.

По традиция, Тодоровден започна с водосвет за здраве, който бе отслужен от местните духовни лица към Тревненската духовна околия и поздравление на кмета на Община Трявна. Г-жа Силвия Кръстева пожела на всички присъстващи да бъдат най-вече здрави и благословени, а на участниците в тазгодишните състезания много успех и късмет.

Организирани и проведени бяха четири състезания, като начало на Конския Великден в Трявна поставиха децата и надпреварата им в скачане с чували. Желаещите да участват, тук, бяха общо 24 малчугани на възраст от 3 до 16 години. След оспорвана битка,  най-бърз сред тях се оказа 10-годишният Никола Минчев, който грабна и голямата награда от 50 лв. Паричната сума бе връчена от г-н Антоан Згрипаров – собственик на Агенция за недвижими имоти „Тревненските къщи“.

Празникът продължи с традиционното надбягване с коне, в което се включиха общо шестима ездачи от Трявна. За голямата награда от 250 лв. се състезаваха Петър Туколиев и неговия кон Боян, Исус с коня Исус, Красимир Колев с коня Мая, Митко Станчев с Ураган, Антоан Згрипаров с Беджамин и Цветан Райков с коня Шаолин.

Първото място в тазгодишните конски кушии грабна Исус с коня Исус, следван от Митко Станчев с Ураган и Антоан Згрипаров с Бенджамин. Паричните награди от 250 лв., 150 лв. и 100 лв. бяха връчени от кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева с пожелание за много здраве и просперитет.

Зрелище и много забавление предизвика и състезанието с дърпането на трупи от конете тежковози. Тук претендите бяха петима – Красимир Колев с коня Мая, Цветан Райков с Шаолин, Митко Станчев с коня Ураган, Николай Шилев с Боян и Христо също с коня Боян.

Най-бърз бе коня Ураган, който мина по трасето, дърпайки дървените трупи, за 5.40 сек. Втори, с време от 6.30 сек, се нареди коня Боян на Христо, а трети с време от 6.46 сек остана Николай Шилев и неговия кон Боян. И тук, паричните награди от 150 лв., 100 лв. и 50 лв. бяха връчени от кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева.

Дърпането на въже бе четвъртата и последна игра, организирана от Община Трявна и Агенция за недвижими имоти „Тревненските къщи“ по случай днешния Тодоровден. Надпреварата събра малки и големи, които с голям ентусиазъм и желание се включиха в състезанието за спечелването на голямата награда от 3-литрова домашна ракия, осигурена от г-н Антоан Згрипаров.

Играта предизвика много смях и положителни емоции у всички, а домашно приготвената спиртна напитка грабна отборът на Антоан Желязков. В дърпането на въже се включиха и много деца, най-добрите от които получиха 50 лв. от кметът на Община Трявна.

Наред с проведените игри и конски кушии, местността „Данова поляна“, днес, бе огласена и от звуците на български гайди, които напомниха, че по-хубаво от родното няма и накараха присъстващите да притихнат.

В края на празника, всички желаещи можеха да пояздат коня Бенджамин и да се разходят с каляска из зелените площи на местността „Данова поляна“.