ТРЯВНА ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА МЛАДИЯ РЕВОЛЮЦИОНЕР АНГЕЛ КЪНЧЕВ

март 5, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес отбелязваме 150 години от гибелта на един от най-видните и непримирими български революционери – Ангел Кънчев! Паметта му се почита в цялата страна, като най-изявени са събитията в родния му град Трявна и крайдунавския град Русе, където на 5 март 1872 год. младият деец слага край сам на живота си – дело, което само по себе си говори за отдадеността му и вярата в Свободата на Отечеството!

По традиция, годишнината от гибелта му бе отбелязана с чест и почести на площада пред родната му къща в Трявна, днес превърната в музеен обект под шапката на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство във възрожденския град. Пред високо издигнатия в цял ръст паметник на Ангел Кънчев своята почит и преклонение отдадоха зам.-кметът на Община Трявна г-н Марин Маринов, председателят на Общински съвет – Трявна инж. Стефан Петров, общински съветници, ръководство, екскурзоводи и уредници към СМРЗИ-Трявна, Регионален клуб „Капитан Дядо Никола“ към Национално дружество „Традиция“, жители и гости на града.

„Скъпи съграждани и гости на нашия град,

Днес почитаме паметта на най-младият български революционер – Ангел Кънчев! 150 години от тази гибел! „Остави името си безсмъртно“ – това са думите, които е казал Васил Левски след гибелта на Ангел Кънчев! Аз искам, обаче, да Ви цитирам няколко думи, казани от самия Ангел Кънчев, държа да Ви ги споделя, защото е важно да се цитират по начина, по който ги е написал, това е неговото възвание до българския народ: „Българине, юнашки сине, престани да бъдеш роб! Освободи се и извикай юнашки „Свобода!“ Земята ще отекне: „Свобода!“ Посвети се и извикай „Правда!“ и небето ще се отзове..“Народност“ и хиляди юнаци ще привикнат!“ Това са само няколко реда, написани от младия Ангел Кънчев, но смятам, че дори и на крехката си възраст от 22 години сами виждате колко мъдрост има в тях! Как да почетем Ангел Кънчев?!…Много по-важно е да запомним завета му, да бъдем като него, да бъдем старателни, да помним, да почитаме, да направим така, че нашата малка страна да бъде разбрана по целия свят! Да бъдем истински и както е казал той в последните си думи „Да живее България!“ сподели по повод 150-та годишнина от гибелта на Ангел Кънчев зам.-кметът на Община Трявна, след което поднесе венец пред паметника на българския революционер заедно с председателя на ОбС-Трявна.

В знак на почит цветя поднесоха още общински съветници и екипа на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна. Всички присъстващи коленичиха и сведоха глави в едноминутно мълчание пред силата на духовния стремеж към свобода и правда за целия български народ, които не напускат Ангел Кънчев до сетния му дъх. По случай 150-та годишнина от гибелта на младия български революционер, днес, вратите на родната му къща – музей остават безплатно отворени за всички посетители през целия ден.