ТРЯВНА ПРЕСЪЗДАВА ОБИЧАЯ КОЛЕДУВАНЕ СЪВМЕСТНО С МУЗЕЙ „ЕТЪР“

декември 13, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

ВЪЗСТАНОВКАТА СЕ РЕАЛИЗИРА ЗА ПЪРВИ ПЪТ С МУЗЕЙ „ЕТЪР“-ГАБРОВО 

След успешното пресъздаване на пролетния обичай Лазаруване в Трявна и Габрово през месец април тази година, доброто партньорство между Община Трявна и Регионален етнографски музей на открито „Етър“ продължава и през този месец. Светлите християнски празници повеляват да се спазват утвърдените народни традиции, сред които е и обичая Коледуване, чието пресъздаване ежегодно се реализира на чаршията в музей „Етър“.

Инициативата е част от образователната програма на музея „Училище за коледари“, в която за първи път тази година се включват и младежи от Трявна. Това са възпитаници на Средно училище „Петко Р. Славейков“ – Трявна на възраст от 12 до 18 години, които с помощта на специалисти от РЕМО „Етър“ вече разучават коледарски песни и наричания за обичая.

„Спазването на народните традиции е изключително важна част от нашето самосъзнание и неминуемо засилва усещането за принадлежност към дадена общност. Радвам се, че откликнахме на поканата на музей „Етър“ за съвместно партньорство и днес заедно можем да предаваме съхраненото от нашите предци на идните поколения. Убедени сме, че наученото от тях ще продължи да се практикува и така ще живее във времето!“ сподели кметът на Община Трявна по случай първото съвместно пресъздаване на обичая Коледуване в Габрово и Трявна.

Възстановката на обичая ще се състои на 26 декември 2022 год. /понеделник/ от 11:30 ч. и 13:30 ч. в Регионален етнографски музей на открито „Етър“, където участие ще вземат коледарски дружини от Габрово и Трявна.

Тревненските момчета ще пресъздадат обичая Коледуване и в старата част на Трявна на 27 декември 2022 год. /вторник/ от 11:30 ч. Дружината ще се събере на площада пред музей „Даскалова къща“, чиито стопани в лицето на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство първи ще посрещнат коледарите. Момчетата ще ги поздравят с песни и наричания за здраве под музикалния съпровод на гайдаря Станислав Бояджиев.

Възстановката ще продължи с посещение при Уста Дарин Божков; стопаните на Възрожденско кафене – гр. Трявна; Етно дюкяни при хотел „Комплимент“; магазин „Шареното копче“; магазин за бижута и аксесоари „Габи“; магазин за сувенири при Драго и Искра; дърворезбарска работилница „Тревненско слънце“ и хотел „Зограф“, които ще благодарят на коледарите с подготвени дарове от сърце.

Обиколката на момчетата ще завърши на площад „Капитан дядо Никола“ пред Часовниковата кула в Трявна, където ще поздравят всички жители и гости на града.

Заповядайте!