ТРЯВНА ПРЕСЪЗДАВА ОБИЧАЯ ЛАЗАРУВАНЕ С МУЗЕЙ „ЕТЪР“

април 12, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

На 16 април, събота, отбелязваме един от най-красивите, цветни и топли пролетни празници Лазаровден. Наричан е още „Лазар“, „Лазарица“ или „Лазарова събота“. Според народната традиция той бележи момента, след който всички лазарували девойки могат вече публично „да се момеят“, да се гиздят, да се задомяват. „Бъдещите“ моми започват да се готвят за участието си в обреда още „среди пости“, като се събират, за да разучават и да си припомнят лазарските песни и танци.

Тази година Община Трявна за първи път ще пресъздаде обичая лазаруване съвместно с Музей „Етър“-Габрово. В „Училището за лазарки“ се включиха девет момичета, възпитанички на СУ „Петко Р. Славейков“ в Трявна. Със съдействието на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство-Трявна и Социалните услуги в общността, каним всички жители и гости на града да присъстват на традиционния празничен обичай, който ще бъде пресъздаден в старата част на възрожденска Трявна.

Девет гиздави девойки, пременени във фолклорни носии, ще изплетат своите венчета от върбови клонки и пролетни цветя в двора на Музей „Даскалова къща“ в 08:30 ч. Час по-късно, с обредни лазарски песни и традиционни за обичая танци, момичетата ще извървят пътя до Кивгирения мост и емблематичната за града Часовникова кула. Лазарките ще поздравят и благословят стопаните на възрожденските дюкянчета и работилници за здраве, щастие и берекет и ще съберат в своите кошници яйца, плодове, дребни подаръци, с които стопаните ще им се отблагодарят. Най-вълнуващ от всички ритуали несъмнено, и тази година, ще бъде пускането на върбовите венчета в р. Тревненска, който ще покаже и коя мома първа ще се задоми сред лазарките.

Тревненските девойки ще се включат в пресъздаването на обичая и на място в Музей „Етър“ в Габрово, където заедно с габровски и дряновски девойки ще пеят, танцуват и обикалят етнографския музей на открито в 12:30 ч.