ТРЯВНА СЕ ВКЛЮЧВА В „ЧАСЪТ НА ЗЕМЯТА 2021“

март 24, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Трявна се включва в ежегодната инициатива на международната природозащитна организация WWF „Часът на Земята“.

Това е 14-ото поредно издание на най-мащабната глобална инициатива Часът на Земята, което ще се проведе на 27 март 2021 г. събота, от 20:30 до 21:30 ч. Тази година WWF посвещава своята инициатива на връзката между човека и животните. В Трявна в посочения часови диапазон ще бъде изгасено осветлението на знакови сгради. Часовниковата кула и площад „Капитан Дядо Никола“, както и сградата на Община Трявна и районът около нея ще потънат в тъмнина за един час в знак на съпричастност към глобалните проблеми на природата. Община Трявна отправя апел към гражданите също да се включат в кампанията, като угасят осветлението у дома в събота от 20:30 до 21:30 ч.

 

Фокусът на международната кампания на WWF през тази година ще бъде върху опазването на биоразнообразието, което намалява с драстични темпове. Само за 50 години сме изгубили 68% от популациите на диви животни. Затова Часът на Земята в България ще обърне специално внимание на грижата за един емблематичен за нашите гори вид – кафявата мечка, чието оцеляване е изложено на сериозен риск през последните десет години.

В опит да противодейства на тази негативна тенденция, в края на 2020 г. WWF заяви желанието и амбицията да стартира дългосрочна научно-базирана програма за опазване на мечките и предотвратяване на потенциални конфликти с хората. Повече информация за капманията можете да откриете на: wwf.bg/mechki

„За огромна наша радост над 2000 българи се отзоваха на апела ни за помощ и подкрепиха създаването на Спасителен мечешки отряд от експерти, който вече е на терен и работи успешно. Сега целта ни е да продължим да надграждаме започнатото, като проучим и оценим мечешките популации в Средна Стара Планина и в Западните Родопи, както и да предпазим местните хора от нежелани срещи с тях“, сподели Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България.

 

В България кампанията „Часът на Земята“ се провежда от 2009 г., като всяка изминала година нейните привърженици стават все повече. В знак на съпричастност за час притъмняваха фасадите на общините участници, на национални институции и паметници на културата като Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Софийският университет, Президентството, Парламентът, БНБ и много други.

 

Предвид епидемичната обстановка в страната, тази година празникът ще бъде отбелязан с онлайн концерт с български изпълнители и с угасване на светлините у дома.