ТРЯВНА ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ 137 ГОДИНИ ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

септември 2, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

На 6 септември България ще отбележи едно от  най-значимите исторически събития в своята история – Съединението между Княжество България и Източна Румелия, състояло се през 1885 година. Това е актът, с който на 6 септември автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България, противно на решенията на  Берлинския конгрес.

На тази дата Трявна също отдава почит и преклонение, като споменава името на капитан Райчо Николов – нашият земляк от близкото село Райковци, нелепо загинал в Пловдив при обявяване на Съединението, който преплувал Дунав, за да предупреди руските войски за готвеното от турците настъпление.

Споменава, разбира се, и името на Петко Славейков с неговите многобройни заслуги и участието му в Съединението. С указ на Княз Александър I той е назначен за член на Комисарството в Южна България заедно с д-р Георги Странски и Йоаким Груев. Комисарството има за задача да ръководи бившата автономна област Източна Румелия до окончателното административно и юридическо сливане с Княжество България.

И тази година, официалното честване на Съединението на България в Трявна ще бъде отбелязано пред паметника на Петко Славейков в града. В 10:30 ч. в парка пред Районния съд ще бъде разположена изложба „Изкуство върху коприна с полъха на Балкана и морето“, дело на Школата за приложни изкуства – Габрово с главно действащо лице Ива Пенчева. Нейните творби ще могат да бъдат разгледани до обедните часове на деня. Празничната програма ще продължи в 11:00 ч. с обръщение на кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, както и с патриотични стихове, изпълнени от възпитаници на ДГ „Калина“, ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“ и СУ „Петко Р. Славейков“. В знак на признателност и почит към делото и заслугата на Петко Славейков, в края на отбелязването ще бъдат поднесени венци и цветя от официалните лица, както и от жители и гости на града.

ПРОГРАМА

6 СЕПТЕМВРИ 2022 

ЧЕСТВАНЕ НА 137-ТА ГОДИШНИНА ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

 

  • 10:30 ч. – Изложба „Изкуство върху коприна с полъха на Балкана и морето“ – Школа за приложни изкуства – Ива Пенчева, гр. Габрово

Място: Парк пред Районен съд, гр. Трявна  

  • 11:00 ч. – Поздравително слово от г-жа Силвия Кръстева – кмет на Община Трявна
  • 11:10 ч. – Изпълнения на патриотични стихове от деца и възпитаници на общински детски и учебни заведения
  • 11:30 ч.Поднасяне на венци и цветя от г-жа Силвия Кръстева – кмет на Община Трявна и инж. Стефан Петров – председател на Общински съвет Трявна

 Място: Паметник на Петко Славейков пред Районен съд, гр. Трявна

Фотограф: Димитър Сотиров