ТРЯВНА ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ С ПРАЗНИЧНО ШЕСТВИЕ И ПОДНАСЯНЕ НА ЦВЕТЯ

октомври 24, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

На 1 ноември България ще отбележи Деня на народните будители. По традиция в цялата страна ще бъде отдадена почит пред делото и заслугите на редица видни просветители, книжовници и борци за Свобода, изградили и съхранили във времето духовните ценности и националното самосъзнание на българите.

Денят на народните будители ще бъде отбелязан в Трявна с празнично шествие, в което ще се включат кмета на Община Трявна и председателя на Общински съвет Трявна; служители на общинска администрация; деца и преподаватели от местни детски градини и учебни заведения в лицето на ДГ „Калина“; ДГ „Светлина“; ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“ и СУ „Петко Р. Славейков“. Своята почит и преклонение към хората, допринесли за съхраняването на културата, писмеността и науката, ще отдадат още служители на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна, както и представители на Народно читалище „Пенчо Славейков 1871“ – Трявна.

Цветя ще бъдат поднесени пред барелефите на поп Йовчо и проф. Пенчо Н. Райков; бюстовете на Петко и Пенчо Славейкови в градинката пред сградата на СУ „Петко Р. Славейков“; паметника на Петко Славейков в парка пред Районен съд – Трявна; паметника на Пенчо Славейков пред НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – Трявна и паметника на Ангел Кънчев. Празничното шествие ще завърши с поздравително слово на кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева и изпълнения на деца от ДГ „Калина“ и ДГ „Светлина“.

Приканваме всички желаещи граждани да се включат в празничното отбелязване на светлия 1 ноември – Денят на народните будители!

1 НОЕМВРИ

 

ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

 

ПРОГРАМА

 

Празнично шествие и поднасяне на цветя пред:

 

  • 11:00 ч. – Барелефа на поп Йовчо – къща на поп Йовчо

 

  • 11:10 ч. – Барелефа на проф. Пенчо Н. Райков – Музей Райковата къща

 

  • 11:20 ч. – Бюстовете на Петко и Пенчо Славейкови в градинката пред СУ „Петко Р. Славейков“

 

  • 11:25 ч. – Паметника на Петко Славейков в парка пред Районен съд – гр. Трявна

 

  • 11:35 ч. – Паметника на Пенчо Славейков пред НЧ „Пенчо Славейков 1871“

 

  • 11:45 ч. – Паметника на Ангел Кънчев

 

  • Поздравително слово на г-жа Силвия Кръстева – кмет на Община Трявна и поднасяне на цветя с инж. Стефан Петров – председател на Общински съвет Трявна

 

В празничното отбелязване ще вземат участие деца и преподаватели от ДГ „Калина“; ДГ „Светлина“; ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“; СУ „Петко Р. Славейков“; служители на общинска администрация, Общински съвет Трявна, СМРЗИ – гр. Трявна и НЧ „Пенчо Славейков 1871“

 

*Община Трявна си запазва правото на промени по обявената празнична програма