ТРЯВНА ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА 1 НОЕМВРИ – ДЕНЯТ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

ноември 1, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес България отбелязва един от най-светлите и значими официални празници Деня на народните будители! Днес се навършват и точно 100 години от първото честване на празника в страната ни. Отдаваме почит на делото на всички знайни и незнайни книжовници, просветители, революционери и борци за национално Освобождение, съхранили през вековете духовните ценности и морал на българската нация.

По традиция Трявна също отбеляза Деня на народните будители, като се преклони пред паметта и делото на видните тревненски радели, допринесли за духовното и просветно развитие на страната ни и оставили своя отпечатък в историята й.

Празничната програма започна точно в 11:00 ч. с поднасяне на цветя пред барелефа на поп Йовчо на родната му къща в града. Своята почит отдадоха кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева и председателят на Общински съвет инж. Стефан Петров; общински съветници; служители на общинска администрация; екипът на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна; деца и преподаватели от ДГ „Калина“ – Трявна и ДГ „Светлина“ – Трявна; възпитаници и преподаватели от ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“ – Трявна и СУ „Петко Р. Славейков“ – Трявна; екипът на НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – Трявна; родители и признателни граждани.

Празничното шествие с участието на съвременните будители продължи по улиците на града до барелефа на проф. Пенчо Н. Райков. С кратка програма възпитаниците на основното училище в Трявна изразиха своята признателност към делото и приноса на своя патрон, след което заедно с ръководството на Община Трявна и Общински съвет Трявна поднесоха цветя пред неговия лик.

Признателни слова и кратка програма по повод Деня на народните будители бе подготвена и от възпитаниците на СУ „Петко Р. Славейков“ пред паметника на видния български поет, публицист, фолклорист и политик в Трявна.

 

Освен там, цветя бяха поднесени и пред барелефите на баща и син Славейкови в градинката пред сградата на средното училище от кметът на Община Трявна и председателят на Общински съвет Трявна; общински съветници и възпитаници на училището.

Тържественото шествие продължи с поднасяне на цветя пред паметника на Пенчо Славейков, който е и патрон на съвременните будители от местното читалище в града.

Отбелязването на 1 ноември завърши пред паметника на видния тревненски съратник на Левски Ангел Кънчев. В своето поздравително слово кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева подчерта, че делата на народните будители трябва да се помнят, защото именно те са водили народа ни към духовно и културното израстване.

„Днес повече от всякога трябва да си спомним за имена като Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Рилски, Неофит Бозвели, Христо Ботев, Иван Вазов, Васил Левски, Любен Каравелов, Петко и Пенчо Славейкови, както и много други. Нека помним техните завети. Днес искам да се обърна и към всички Вас – съвременните будители, учители, културни, читалищни и просветни дейци, защото Вие сте неотлъчно до нас и до нашите деца по пътя ни към духовно и културно израстване. Пожелавам Ви най-вече да сте здрави, да имате силен дух, пожелавам Ви да бъдете неотлъчно до всички нас в името на едно – да предавате на идните поколения това, което всички ние имаме и с което се гордеем! Традиция, дух, култура, за да го има българския народ, за да я има България! Честит празник!“ завърши г-жа Силвия Кръстева.

Празникът продължи с изпълнения на деца от ДГ „Калина“ – Трявна, ДГ „Светлина“ – Трявна и ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“ – Трявна и завърши с поднасяне на цветя и поклон пред паметта на безстрашно загиналия тревненски революционер Ангел Кънчев.