ЦЪРКВАТА „СВ. АРХАНГЕЛ МИХАИЛ“ В ТРЯВНА ЧЕСТВА СВОЯ ХРАМОВ ПРАЗНИК

ноември 8, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ТРЯВНА УВАЖИ ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК И ЗАПАЛИ СВЕЩИЧКА ЗА ЗДРАВЕ 

На днешния 8 ноември българската православна църква почита паметта на Св. Архангел Михаил, считан за олицетворение на доброто, светлината и справедливостта! Църковният празник е един от най-големите през годината и е вторият по значимост след този на Димитровден през есента. Според народните традиции името на Св. Архангел Михаил се свързва с почитта на починалите и техните души.

8 ноември е и специален ден за тревненската общественост. Днес своя храмов празник отбелязва най-старата православна църква в града – „Св. Архангел Михаил“, чието построяване се свързва с победата на братята Асеневци над византийския император Исак II Ангел в битката при Тревненския проход през 1190 год.

И тази година, светата обител събра десетки миряни, които се поклониха пред иконата на светеца и се помолиха за здраве и благоденствие. Свещичка за здраве запали и кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, която уважи празничната света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий.

Заедно с духовните лица към Тревненската духовна околия, владиката пожела най-вече здраве, мир и вяра в доброто на всички миряни. Община Трявна също пожелава здраве, щастие и благоденствие на всички празнуващи днес! Нека Св. Архангел Михаил Ви закриля и пази!

*Според легендата, построяването на тревненската света обител е в чест на победата над византайския император Исак II Ангел в битката при Тревненския проход през 1190 год., която се състояла именно около празника на „Св. Архангел Михаил“. Заедно с църквата в Трявна, братята Асеневци издигнали още два храма – Дряновски манастир и Присовски манастир. При голямото кърджалийско нападение над Трявна, обаче, през 1798 год. църквата била опожарена. Ето какво пише летописецът на Трявна – поп Йовчо в своите записки по него време: „Намерихме църквата опалена като пещ, но непаднала, защото беше кивгир /каменна/“. Възстановяването на храма започва на 1 септември 1819 год. след като се събират достатъчно средства и материали, с които за 40 дни е издигнат нов, още по-голям храм. Запазва се само западната стена и основите. Освещаването на църквата е не кога да е, а на Архангеловден. Тук са и едни от върховите постижения на резбари и иконописци от Витановския род – през 1820 год. е изработен иконостаса, а за две години са изписани и иконите, пише Люба Цанева в своята книга „Църквата „Св. Архангел Михаил“ в Трявна“, издадена през 2005 год.