ЦЪРКВАТА „СВ. АРХАНГЕЛ МИХАИЛ“ В ТРЯВНА ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ХРАМОВ ПРАЗНИК! ЧЕСТИТ АРХАНГЕЛОВДЕН!

ноември 8, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес българската православна църква почита паметта на Свети Архангел Михаил – олицетворение на доброто, светлината и справедливостта! В православието, той е един от седемте ангели, стоящи винаги пред престола на Господ и се счита за военачалник на цялото небесно войнство. Според народните традиции името му се свързва с почитта на починалите и техните души.

Открай време, Архангеловден – вторият по значимост есенен православен празник след Димитровден, е изключително специален за Трявна и тревненци. „Св. Архангел Михаил“ е светецът-закрилник на възрожденския ни град и най-старата тревненска църква носи именно неговото име. Затова и днес храмът чества своя патронен празник.

Празничната света литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий, който пожела най-вече здраве и силна вяра на десетките миряни, които храмът събра на днешния Архангеловден.

„Божията вяра е важна за спасението на душата, която е цел на нашето житие тук. Всеки ден, ние по-малко, трябва да работим и за душата си. Иначе сме обречени от плевелите, които растат навсякъде около нас, но ние не трябва да оставяме вярата ни да бъде заглушена и да я предаваме на другите, защото и Господ казва: „Вяра без дела е мъртва!“ и за това най-много могат да ни помогнат ангелите-господни. Всеки да моли своя ангел и така имайки тяхната подкрепа, имайки тяхното упование, ние няма от какво да се боим и нека да гледаме Божията правда, която ни дарява любов и светлина. Честит празник, бъдете благословени всички вие и вашите чеда! Амин!“ завърши своето обръщение към всички присъстващи Великотърновският митрополит Григорий и допълни, че на миряните ще бъдат раздадени православни молитвеници, които да занесат в своите домове.

Днешният празник уважиха и зам. кметът на Община Трявна – г-н Марин Маринов, кметът на Кметство Плачковци – г-н Борислав Борисов и всички кметски наместници в Община Трявна, които също запалиха свещички за здраве и почетоха паметта на своите покойни близки и роднини.

 

Според легендата, построяването на тревненската света обител е в чест на победата над византайския император Исак II Ангел в битката при Тревненския проход през 1190 год., която се състояла именно около празника на „Св. Архангел Михаил“. Заедно с църквата в Трявна, братята Асеневци издигнали още два храма – Дряновски манастир и Присовски манастир. При голямото кърджалийско нападение над Трявна, обаче, през 1798 год. църквата била опожарена. Ето какво пише летописецът на Трявна – поп Йовчо в своите записки по него време: „Намерихме църквата опалена като пещ, но непаднала, защото беше кивгир /каменна/“. Възстановяването на храма започва на 1 септември 1819 год. след като се събират достатъчно средства и материали, с които за 40 дни е издигнат нов, още по-голям храм. Запазва се само западната стена и основите. Освещаването на църквата е не кога да е, а на Архангеловден. Тук са и едни от върховите постижения на резбари и иконописци от Витановския род – през 1820 год. е изработен иконостаса, а за две години са изписани и иконите, пише Люба Цанева в своята книга „Църквата „Св. Архангел Михаил“ в Трявна“, издадена през 2005 год.