ЦАРСКИ ЦИГАРИ ОТ 1901 Г. СА ЧАСТ ОТ НАЙ-ГОЛЯМАТА ТЮТЮНЕВА КОЛЕКЦИЯ У НАС, КОЯТО БЕ ПРЕДСТАВЕНА В ТРЯВНА

май 31, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Впечатляващи колекции, спиращи дъха хобита, необикновени и интригуващи съзнанието занимания, безброй артефакти с различна история…Всеки от нас е ставал свидетел на подобна колекционерска страст във времето и се е сблъсквал с хора, които отдават буквално живота си на това. А замисляли ли сте се кой е човекът, притежаващ най-голямата колекция на тютюневи изделия у нас? Вероятно не. Това е Димитър Георгиев от Силистра. Срещаме го на поредното пето издание на традиционния Трабант фест в Трявна сред богата гама от цигари, пурети, табакери и кутии.

 „Представям Ви най-голямата колекция в България от стари български цигари, тя е само за български такива, като цялата колекция е малко над 900 кутии, тук съм донесъл около 450, половината от това, което имам.” споделя Георгиев.

За да събере внушителната бройка от 900 кутии с цигари на Димитър му трябвали близо десет години. Всичко започнало със случайна обява в Интернет, която запалила неочакваната страст към колекционерството на тютюневи изделия.

„Просто видях една-две кутии в сайтовете за продажби, те бяха на цигари „Президент” на пловдивската фирма „Тютюнджан” и веднага ми привлече вниманието. Беше много красива… Реших да я закупя, после реших да се развия и така кутия по кутия стана вече десет години. Имам 900 броя, както вече стана ясно.” разказва колекционера.

Най-старата и ценна кутия с цигари е тази от царско време и далечната 1901 година, а най-ранните са тези от края на миналия век.

„Тук може да видим и най-малката кутия, която имам. Тя е само за четири цигари, а тук може да видим и най-голямата, която е за 500 цигари – тя е била главно за бакалии и са ги продавали на сипно, на бройка. Имам някои, които са правени в България и са били предназначени за износ в Ирак, Иран и пр. Едни от най-интересните цигари са „Антитап”, които са за отказване на цигарите и тези билковите, които са били правени специално за астматици.” допълва още Димитър.

В колекцията му, изложена по време на Трабант Фест 2022 в Трявна, виждаме още дамски цигари Фемина, големи кутии на Булгартабак, които били предназначени основно за директорски кабинети, известни соц марки като Стюардеса, Арда, Сердика, Победа и др., ретро кутии с ликове на значими български личности като Васил Априлов и дори американските цигари Marlboro, тогава произвеждани в България и изнасяни в чужбина.

„Скъпо хоби е и изключително трудно се намират. Отварям всеки ден сайтове, където мога да намеря такива стари цигари. По пет-шест пъти на ден отварям да проверя нещо случайно ново да не е излязло, което го нямам, но в интерес на истината вече много трудно откривам нещо ново, което да закупя!” завършва колекционерът и допълва, че ще продължава да търси и увеличава своя инвентар от стари тютюневи изделия, защото веднъж запалена страстта няма угасване. Изпраща ни с усмивка и споделя, че е изключително радостен да бъде в унисон с ретро духа на Трабант Фест 2022 не къде да е, а точно в Трявна!