ЦЕНТЪР ЗА НАСТАНЯВАНЕ ОТ СЕМЕЕН ТИП ЗА ВЪЗРАСТНИ И БОЛНИ ХОРА ЩЕ БЪДЕ ОТКРИТ В ТРЯВНА

февруари 3, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Нов Център за настаняване от семеен тип за възрастни и болни хора предстои да бъде открит в Трявна, който ще обгрижва потребители от цялата страна и ще допълни социалните услуги, които се предоставят на територията на общината. Добрата новина стана ясна, днес, по време на проведена работна среща между кметът на Община Трявна – г-жа Силвия Кръстева, директорът на Организацията с нестопанска цел в Италия – г-жа Паола Бриньоли, мениджърът на организацията – г-жа Емилия Щерева и директорът на центъра – г-жа Симона Димитрова.

Центърът от семеен тип ще бъде изграден в сградата на бивша къща за гости в кв. „Божковци“ в Трявна, която ще бъде изцяло ремонтирана и обзаведена, според изискванията за предоставяне на този тип услуга за възрастни и болни хора. Мястото ще може да приема до 25 потребители с възможност за предоставяне на дневна грижа на възрастните потребители. Очаква се да заработи в началото на следващия месец, като подобно разкриване на нов семеен дом ще надгради социалните услуги, които вече се предлагат на територията на Община Трявна и ще подпомага още хора в нужда.

„Ние разполагаме със семеен дом за възрастни и болни хора „Сребърно гнездо“, който се намира в с. Борики, Община Габрово, но поради големия интерес на услугата, която предлагаме и капацитетът от 10 души, които може да обргрижваме, там, решихме да купим тази къща и да продължим своята работа тук в Трявна!“ сподели г-жа Паола Бриньоли и благодари на кметът на Община Трявна за приетата покана.

Г-жа Силвия Кръстева приветства идеята да бъде разкрит подобен център от семеен тип за възрастни и болни хора в Община Трявна и поздрави присъстващите за грижите, любовта и топлината, които неуморно полагат за хората, ползващи социалната услуга.

„Ние трябва да уважаваме, да се грижим за възрастните хора и да им помагаме, както те са помагали на нас през годините! Искам да Ви уверя, че в мое лице срещате един приятел и човек, който ще подаде винаги ръка в бъдеще при осъществяването на съвместни проекти между Община Трявна и Вашата организация!“ сподели кметът на Община Трявна и постави началото на едно добро партньорство между двете страни.

Центърът за настаняване от семеен тип „Сребърно гнездо“ функционира в с. Борики от две години. Г-жа Симона Димитрова, която е неотлъчно до възрастните хора разказва, че правят снимка на всеки един потребител, който постъпва в началото при тях и след 3 месеца на новата снимка вече усмивки и щастливи лица.

„Идеята на нашия семеен дом е ние да обгрижваме с любов и внимание възрастните хора, да им предоставяме една защитена и сигурна среда, за да се чувстват те спокойни и щастливи! Това прави и нас самите щастливи!“ не крие удовлетворението си от хуманното призвание г-жа Димитрова и допълва, че създаването на подобен център за настаняване от семеен тип се заражда още преди 12 години с първото посещение на г-жа Паола Бриньоли в старчески дом в България. Гледката, която жената вижда с очите си остава завинаги в съзнанието й и още тогава решава, че ще положи усилия да промени методът на работа при предоставянето на социални услуги на възрастни и болни хора и ще създаде една топла и уютна среда за тях.

В края срещата дамите от „Сребърно гнездо“ поканиха официално кметът на Община Трявна да присъства на откриването на новия Център за настаняване от семеен тип за възрастни и болни хора в кв. „Божковци“. От своя страна г-жа Кръстева прие поканата и благодари за срещата!