УЧЕНИЦИТЕ ОТ ОБЛАСТ ГАБРОВО ОСТАВАТ ЗАСЕГА НА ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ

ноември 4, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Учениците от общините Трявна, Габрово, Дряново и Севлиево продължават да се обучават от разстояние. Мерките се удължиха за Трявна и Габрово и се въведе също онлайн обучение за учащите от Дряново и Севлиево в началото на тази седмица. Това стана ясно след последното редовно заседание на Областния кризисен щаб, което се проведе онлайн. Според последните актуални данни на Регионалната здравна инспекция в Габрово заболеваемостта от Covid-19 в областта продължава да поддържа високи нива и заради това се налага удължаване на мерките.

Към момента заболеваемостта от коронавирусна инфекция на територията на област Габрово е 1050 на 100 000 души население за 14-дневен период от време, което ни нарежда на 6-7 място по заболеваемост в страната, съобщи директора на РЗИ-Габрово – д-р Николай Пенчоков. За 14 дни назад, в Община Трявна заболеваемостта е достигнала до 1246 на 100 000 души, в Община Габрово до 1127, в Община Дряново до 909 и в Община Севлиево – 890.

Съгласно последната заповед на министъра на здравеопазването, която бе издадена вчера и влезе в сила от днес до 30 ноември, е възможно връщането на учениците в клас в общините, където 14-дневната заболеваемост е над 500 на 100 000 население. Изискването е осигуряване на безопасна среда на обучение. Условията включват тестване на всички деца с щадящи тестове два пъти седмично. За педагогическия и непедагогическия персонал също ще се изисква тестване, ако лицата не притежават сертификат за ваксинация, преболедуване, антигенен или PCR тест, съобщават от здравното министерство.

Вчера на извънреден брифинг, министърът на образованието и науката акад. Николай Денков обяви, че тази възможност за връщане в клас ще имат най-малките ученици от 1 до 4 клас, които в момента учат в електронна среда заради заболеваемост на общинско равнище над 750 на 100 000 души. Присъственото им обучение може да се възобнови най-рано на 10 ноември. Освен щадящото тестване два пъти седмично, условие за връщане на учениците в клас ще бъде и съгласието на родителите. 50% от тях трябва да са дали писмено съгласие за тестването на техните деца.

В общините, където 14-дневната заболеваемост е между 250 и 500 на 100 000 население, училищните власти могат да избират между два варианта – 100% присъствено обучение при осигурена безопасна среда с щадящи тестове или без тестване, но за 50% от паралелките по ред, определен от министъра на образованието. При 14-дневна заболеваемост под 250 на 100 000 население не се изисква тестване на деца и персонал.

Заповедта дава възможност присъственото обучение да започне след 8 ноември, но конкретните дати за всяко училище ще зависят от готовността за въвеждане на противоепидемичните мерки. Допуска се присъственото обучение да се въвежда за отделни училища или дори отделни класове, в зависимост от преценката на образователните институции и създадената организация.

Очаквайте повече подробности по тази тема в началото на следващата седмица.

В новата заповед се посочва още, че „зеления“ сертификат за ваксинация срещу Covid-19 ще бъде издаван вече 15 дни след поставяне на първата имунизационна доза, а не както беше досега веднага след ваксинирането. Има се предвид първоначалния документ, който важи само на територията на България.

Плановият прием в болниците в цялата страна се спира  и се забраняват посещенията в лечебните заведения и в домовете за деца и възрастни хора. Мерките се налагат, за да се намали натиска върху здравната ни система, тъй като броя на пациентите,  настанени в Covid отделенията достигна вече 8 191, като 715 от тях са настанени в интензивни отделения.

Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, обучения, симпозиуми и др. събития от този характер, както и провеждането на масови мероприятия като музикални фестивали, концерти, събори и др. могат да се провеждат, но при предоставяне на „зелен“ сертификат за ваксинация, сертификат за преболедуване на коронавирус, антигенен или PCR тест от персонала, както и предоставяне на същите документи от всички посетители. Същите изисквания се отнасят и за центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство; езикови центрове, образователни центрове и др.; музеи, галерии, кина, театри, циркови представления; фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове; игрални зали, казина и заведения за хранене и развлечения; търговски центрове тип МОЛ, магазини с нетна търговска площ над 300 кв. м., базари и изложения на закрито, ако искат да продължат своята дейност. При невъзможност за осигуряване на необходимите документи, обектите следва да затворят и да преустановят своята работа.

Спортните състезания на открито с публика, организираните екскурзии и групови посещения, както и присъственото обучение във висшите учебни заведения се допускат, но отново със „зелен“ сертификат, сертификат за преболедуване или документ за изследване чрез направен бърз антигенен или PCR тест.

При констатиране на тежки нарушения на въведените с тази заповед противоепидемични мерки контролните органи изпращат незабавно сигнал до прокуратурата за извършване на проверка за наличие на престъпление по чл. 355 от Наказателния кодекс.

С пълния текст на заповедта може да се запознаете тук:

Заповед № РД – 01-890/03.11.2021