УДЪЛЖАВА СЕ СРОКА НА СЕРТИФИКАТА ЗА ПРЕБОЛЕДУВАЛИ COVID-19. БЕЗ САНКЦИИ ДО ПОНЕДЕЛНИК

октомври 22, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Валидността на сертификатите за преболедуване на COVID-19 ще бъде удължена от 6 на 12 месеца. Това заяви вчера здравният министър – д-р Стойчо Кацаров на проведен брифинг в Министерството на здравеопазването. Документите ще могат да получат всички, които са били диагностицирани с коронавирусна инфекция с PCR или антигенен тест след 01.12.2020 год. и ще могат да се ползват само на територията на страната. Издаването на сертификати ще започне най-късно в понеделник. Решението стъпва на становищата на експертните съвети по инфекциозни болести, епидемиология и клинична имунология, подчерта зам. министърът Тома Томов и предстои отразяването му в Заповедта на здравния министър.

В заповедта се очаква още и промяна с поставянето на първите ваксинационни дози – първата игла ще бъде признавана със сертификат за имунизация, който ще важи 1 месец на територията на цялата страна до поставянето на втората игла от съответната ваксина.

От вчера Министерството на здравеопазването даде и гратисен период на „зеления сертификат“ в закрити помещения до 25.10.2021 год. (понеделник). В случай на установени нарушения, при извършваните проверки на място, няма да бъдат налагани глоби на собственици на обекти, организатори и посетители, а само ще бъдат издавани предписания. Министерството респективно регионалните здравни инспекции ще осигурят безплатни антигенни тестове във всички обекти, където съгласно Заповедта всички служители и работници трябва задължително да предоставят „зелен сертификат“, отрицателен PCR тест или антигенен тест, за да работят.

 „По този начин ще ги улесним да се включат в процеса по прекъсване на епидемичната верига и по излизане от тежката ситуация, в която се намираме.“, посочи министър Кацаров. Здравният министър коментира, че по отношение на държавната администрация на този етап се обмисля единствено „зелен сертификат“ да се изисква от служителите, които обслужват директно граждани.

Безплатни тестове ще бъдат предоставени на всички лаборатории, като регионалните здравни инспекции ще сключват договори с тях, а в договорите ще е фиксирана пределна цена за пробовземане. В болничния медицински център в МБАЛ „Д-р Теодоси Витанов“ в Трявна ще струват 10 лв.

Ето и последните актуални данни, предоставени от РЗИ-Габрово за 14-дневната заболеваемост от Covid-19 в Община Трявна:

Диагностицирани с Covid-19 са 102 души, като положителните проби от вчера (21.10.2021 год.) са 13. От тях 21 са хоспитализирани. Един е излекуван. Поставени под карантина са 21 души, като 16 от тях са били контактни на заразени с коронавирус, а 5 са пристигнали от рискови зони.