УДЪЛЖАВАТ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ В ОБЛАСТ ГАБРОВО С ЛЕКИ ОБЛЕКЧЕНИЯ

октомври 14, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Проектното предложение на новата заповед бе представено, гласувано и прието, днес, на проведено редовно заседание на Областния кризисен щаб в сградата на Община Габрово за превенция разпространението на Covid-19 в региона. Тъй като област Габрово продължава да поддържа високи нива на заболеваемост между 690 и 700 души на 100 000 население, щабът реши да удължи допълнителните временни протиепидемични мерки, които бяха в сила от 4 октомври до 17 октомври, но с леки облекчения. Заповедта се очаква да влезе в сила от 18 октомври до 30 октомври след подписване от главният държавен здравен инспектор – доц. Ангел Кунчев.

Промени има по няколко точки – провеждането на всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на закрито и открито ще могат да се провеждат без публика, а не само на включените спортни събития в годишния държавен спортен календар, както беше досега. Спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси ще отворят врати, но само за индивидуални спортове при заетост от 30% и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти.

От понеделник, в област Габрово, врати ще отворят отново и фитнес центровете при капацитет от 30% заетост на всяко помещение, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитна маска за лице от персонала. Посещенията на малолетни и непълнолетни лица в големите търговски вериги – тип МОЛ ще се извършват само в присъствието на техен родител, настойник или друго упълномощена пълнолетно лице. Променя се и броя на клиентите в търговските обекти – от 1 човек на 8 кв. м. на 1 човек на 3 кв. м. Ротационният принцип на обучение отново се завърта и първата седмица присъствено ще учат  класовете 1, 2, 3, 4, 7, 8 и 12, а дистанционно – 5, 6, 9, 10 и 11 клас. Втората седмица съответно се разменят.

Щабът въвежда и ново предложение – мерките могат да не се прилагат в обектите и те да работят на 100%, но при две условия: цялостно ваксиниран или преболедувал Covid-19 персонал и допускане само на ваксинирани, преболедували или представящи отрицателни резултати от PCR или бърз антигенен тест посетители.

Всички други допълнителни временни противоепидемични мерки, които бяха издадени със заповед на директора на РЗИ – Габрово от 4 октомври до 17 октомври, остават непроменени.