Усещане за Мароко в сърцето на Трявна

май 5, 2018
Автор: Веселин Михов

image

На 5 май 2018 г. жителите и гостите на Трявна имаха възможността за кратко да се пренесат в Мароко. По случай “Дните на дърворезбата” в красивия балкански град гостува посланикът на Кралство Мароко в България г-жа Закия Ел Мидауи.

На специално събитие под надслов “Покажи традиция! Подари празник!” в двора на Калинчева къща и в Галерия “Гъбенски” бяха представени част от културното богатство и традициите на Мароко. Събитието се организира от посолството на Кралство Мароко, НДФ “13 века България”, Община Трявна и Сдружение “Спектър 21 век” и се провежда под патронажа на Н.В. Цар Симеон II.

Приветствие към присъстващите отправиха кметът на Община Трявна Дончо Захариев и посланикът на Кралство Мароко в България г-жа Закия Ел Мидауи.

Дончо Захариев подчерта, че това събитие е една прекрасна възможност за присъстващите да се докоснат до традициите и културата на Мароко и едновременно с това “Дните на дърворезбата” и българските традиции в областта на художествените занаяти да получат своя отзвук в Мароко.

“Бих искала да благодаря на всички, които допринесоха за подобряването на културното разнообразие, което дава богатството и динамиката на Трявна от фолклорни танци и концерти, артистични и занаятчийски изложби и особено дърворезбата, в която жителите на Трявна са несравними майстори.”, с тези думи се обърна към гостите на събитието г-жа Закия Ел Мидауи.

Всички присъстващи в двора на Калинчева къща имаха възможност да наблюдават традиционна мароканска чаена церемония и да опитат от чая под звуците на мароканска музика. Ученички от СУ “П.Р.Славейков” в Трявна дефилираха пред гостите, облечени в кафтани – традиционни марокански женски костюми. В Галерия “Гъбенски” беше организирана изложба, разкриваща природното и архитектурно богатство на хилядолетното царство.

Г-жа Закия Ел Мидауи направи дарение за Музея на африканското и азиатско изкуство в Трявна – три африкански маски, изработени от камък.