В НАЙ-КРАТКИ СРОКОВЕ ЩЕ ПРИКЛЮЧИ ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЦЕНТЪРА ЗА ВОДОЛЕЧЕНИЕ В МБАЛ „Д-Р ТЕОДОСИ ВИТАНОВ“ – ТРЯВНА

септември 27, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Ремонтните дейности по реновирането на стария медицински център за водолечение в отделението по Физиотерапия и рехабилитация в МБАЛ „Д-р Теодоси Витанов“ в град Трявна текат с пълна сила. Проектът бе спечелен от Община Трявна и предвижда преустройството на сектора за водолечение, който е разположен на ет. 1, блок 2 в местната болница. Припомняме, че  медицинският център беше дълги години в лошо състояние и не предоставяше необходимите процедури с водолечение. Затова и неговото възстановяване също се превърна в един от водещите приоритети на Община Трявна. Общият бюджет на проекта е на стойност 100 000 лв., като 45 000 лв. са отпуснати по Проект „Красива България“, а съфинансирането е от Община Трявна в размер на 55 000 лв.

В момента по проекта се извършват довършителни ремонтни дейности по интериора и дизайна на центъра – поставяне на преградни стени от гипсокартон; завършване на фаянс и теракот; цялостно почистване на стария английски двор и монтаж на предоставеното по проекта медицинско оборудване.

 

 

 

 

Обособена е зона за релакс, където предстои доставка и поставяне на инфрачервена сауна. Температурата в нея ще бъде около 50-60 градуса по Целзий с относителна влажност на въздуха 12%. Предвижда се на ползвателите да бъде осигурена възможност за студен душ и суховъздушно охлаждане в релакс-зоната. Достъпът до тях ще се осъществява от централния коридор на отделението през обособените съблекални за мъже и жени със самостоятелни душове и санитарни възли.

 

 

 

 

По проекта предстои и монтирането на джакузи в обособената хидролечебна секция, което също ще предостави съвременни процедури с водолечение. За целта ще се използва питейна вода, която отговаря на санитарно-хигиенните норми и която ще бъде затопляна чрез електрически бойлер. Лечебният ефект се постига чрез класически или подводноструен масаж.

 

 

 

 

Благоприятните и лечебни свойства на водата са доказани още от древни времена. Не случайно те са използвани и прилагани наред с качествата и ползите от слънчевата светлина и чистия въздух. Затова и днес, всички бъдещи ползватели и медицински екип от двама лекари, четирима рехабилитатори, един кинезитерапевт и двама санитари ще използват отново силата на това природно богатство. Работата по завършване на ремонтните дейности в Центъра за водолечение в МБАЛ „Д-р Теодоси Витанов“ се очаква да приключи до началото на следващия месец.