В ТРЯВНА БЕ ОТБЕЛЯЗАН ДЕНЯТ НА БОТЕВ И ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ

юни 2, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

В Трявна бе отбелязан Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Тържественото честване започна пред Стената на храбростта със запалване на вечния огън и почетен караул от членове на Регионален клон „Капитан Дядо Никола“ към Национално дружество „Традиция“, където бяха поднесени цветя от кмета на Община Трявна Силвия Кръстева, председателя на Общински съвет Стефан Петров, обществени личности.

Присъстващите се отправиха в шествие към паметника на Ангел Кънчев, където се състоя останалата част от тържествената програма. Със своето слово кметът на Община Трявна припомни на присъстващите значимостта на делото на Ботев и всички участници в освободителните борби.

Изпълненията на децата от Клас по народно пеене при НЧ “Пенчо Славейков – 1871“ с ръководител Николина Кирилова създадоха неповторима родолюбива атмосфера и върнаха присъстващите във времената на хайдути, войводи и революционери и тяхното освободително дело. Трогващо бе изпълнението на Никола Димитров от ДГ „Светлина“, който рецитира стихотворението на Христо Ботев „Хаджи Димитър“.

Отбелязването на 2-ри юни продължи с поднасяне на венец от кмета и председателя на Общински съвет и полагане на цветя от присъстващите.

Програмата завърши с падане на колене, едноминутно мълчание и вой на сирени в памет на загиналите за свободата.