В ТРЯВНА БЕ ОТБЕЛЯЗАНА 134 ГОДИШНИНАТА ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО НА КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ И ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ И ОТКРИВАНЕ НА СКУЛПТУРНА КОМПОЗИЦИЯ НА ПЕНЧО СЛАВЕЙКОВ

септември 6, 2019
Автор: Илияна Георгиева

В деня на 134 годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, в Трявна беше открит паметник на Пенчо Славейков пред неговата родна къща, сега музей „Славейковата къща“.  Автор на творбата е габровският скулптор Адриян Новаков. Скулптурата  се нарича „Завръщане“ и идеята е да „върнем“ прокуденият в странство Пенчо Славейков отново в Трявна.

На тържеството официални гости бяха Иглика Събева народен представител от Габровски регион, Мария Пенева зам.областен управител на Област Габрово, Силвия Кръстева Председател на Общински  съвет – Трявна, Ивица Димитров кмет на гр.Виница Македония, присъстваха още много жители и гости на града.

Кметът на община Трявна Дончо Захариев, с кратко слово  припомни на всички присъстващи епизоди от историята на България, свързани със Съединението на Княжество България и Източна Румелия и някои исторически събития свързани с миналото на нашия съгражданин и родолюбец Пенчо Славейков.

Скулптурата бе открита официално от кметът Дончо Захариев и  скулптура   Адриян Новаков.

Думата бе дадена на Адриян Новаков, който с няколко думи отбеляза приносът на поета Пенчо Славейков за изграждане на българския модернизъм. В краткото си слово  той  отбеляза, че наистина един прокуден от България великан на духът се завърна символично в Трявна.

Скулптурата беше осветена от отец Николай.

На днешната дата паралелно е поставен и паметник на Славейков на неговото лобно място в Брунате, Италия.

Гостите се насладиха на изпълненията на  камерен хор „ Еуфоника“ при НЧ“П.Славейков 1871“, откъс от поемата на Пенчо Славейков “Кървава песен“ и стихотворението Морна лятна нощ.

В края на тържеството, пред скулптурната  композиция на Пенчо Славейков, бяха поднесени венци и цветя.