В ТРЯВНА СЕ ПРОВЕДОХА ВОДНИ ДЕМОНСТРАЦИИ И СЪСТЕЗАНИЯ С КАЯЦИ НА МЕСТНОТО ЕЗЕРО В ГРАДА

юли 1, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

За първи път от години в Трявна отново се проведоха водни демонстрации, съчетани с любителски състезания на местното езеро в града. Инициативата е на Община Трявна и се реализира съвместно с представители на SOS Детско селище – гр. Трявна и Клуб по туризъм и спорт „Мургаш“ към Министерство на вътрешните работи. Първите стъпки към възвръщането на старите вечери с лодки и спокойната, непринудена, атмосфера, която е била изживявана някога тук, предизвикаха засилен интерес от страна на малки и големи, нови екстремни изживявания и припомняне на красивите спомени, споделяни край езерото в Трявна.

„Първо аплодисменти за организаторите. Благодарим за положените усилия, от нас имате подадена ръка! Искам да поздравя и г-н Цанко Кафеджиев, който не е тук, но проведохме една среща, която считам, че ще даде старт за развитие на езерото. С д-р Милев завършваме една идея да сложим пейки, искаме да се развие това езеро с мероприятия, водни колелета, ако успеем да реализираме и други събития, защото тези спомени, които ги има по „Нептуновите вечери“, мисля, че могат да се възвърнат у новото поколение и територията позволява“, сподели кметът на Община Трявна г-н Денчо Минев, който заедно с директора на SOS Детско селище – гр. Трявна г-н Иван Христофоров и представители на Клуб „Мургаш“ към МВР, официално откриха организираните водни демонстрации и състезания с каяци.

В надпреварата се включиха 30 деца, които заедно с инструктори преминаха с голям ентусиазъм подготвеното 100-метрово трасе. Състезанието бе за воден слалом и бързина, а първата жена, която пробва предоставените каяци бе председателят на Общински съвет Трявна г-жа Златка Цанева.

За своята смелост, първи стъпки в правилното управление на каяци и проявеното желание, с което се включиха в събитието, малчуганите получиха грамоти и награди с най-добри пожелания от организаторите.

Част от програмата на водните събития в Трявна бе провеждането и на образователна беседа, разказваща историята на водния туризъм у нас и участието на Клуб „Мургаш“ в най-големия воден преход в света, осъществяващ се по река Дунав.