ВЪЗПОМЕНАТЕЛНО ФАКЕЛНО ШЕСТВИЕ ПО СЛУЧАЙ 150-ТА ГОДИШНИНА ОТ ГИБЕЛТА НА ЛЕВСКИ В ТРЯВНА

февруари 9, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

На 18 февруари 2023 година България ще отбележи 150 години от трагичната гибел на Апостола на свободата Васил Левски. Човек, превърнал се в национален герой, пример за доблест, чест, отдаденост и безстрашие. Кръглата годишнина ще бъде почетена и в Трявна, където по неофициални сведения Дяконът е идвал осем пъти.

Паметният ритуал, посветен на 150-та годишнина от обесването на Левски, ще премине за първи път с факелно шествие по улиците на града и възпоменателна програма пред Поп-Ангеловата къща в Трявна, където е разположен барелефа на Апостола.

Честванията в Община Трявна ще започнат в навечерието на 150-та годишнина с отбелязване на патронния празник на Основно училище „Васил Левски“ в Плачковци. Програмата е с начален час 10:00 ч. и ще бъде уважена от кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева и председателят на Общински съвет Трявна инж. Стефан Петров.

10:00 ч. е и началният час, в който на 18 февруари ще започне заупокойната панихида в памет на Васил Левски – йеродякон Игнатий в църквата „Св. Георги“ в Трявна, където Апостола е пял при някои от идванията си в града. Светата обител ще събере ръководството на Община Трявна и признателни граждани, които ще почетат националния герой.

Възпоменателното факелно шествие, организирано от Община Трявна, ще започне в 17:30 ч. пред музей „Даскалова къща“ в града. Неговото начало ще поставят ученици от ОУ „Васил Левски“ – Плачковци, които ще открият честванията с рецитиране на Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски“.

„С възпоменателното факелно шествие искаме да се поклоним пред героичното дело на Апостола, да отдадем нужната почит и уважение и да предадем на нашите деца спомена за него! Приканваме всички родолюбиви и признателни граждани да се включат в организираното мероприятие и заедно да се преклоним пред тази безрезервна отдаденост на Левски, извоювала ни днешната свобода!“ сподели кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева и подчерта, че са предприети всички необходими мерки за осигуряване безопасността и здравето на участниците в шествието със съдействието на РС на ПБЗН – гр. Трявна и РУ на МВР – гр. Трявна.

За събитието ще бъдат осигурени 150 бр. факли, които ще бъдат раздавани на желаещите граждани пред музей „Даскалова къща“, непосредствено преди начало на възпоменателното шествие. То ще премине по старинната улица на Трявна, площад „Капитан дядо Никола“, паметник на Петко Р. Славейков, ул. „Ангел Кънчев“ до барелефа на Васил Левски пред Поп-Ангеловата къща.

Програмата ще продължи с патриотични изпълнения на деца и ученици, поднасяне на венци и цветя и отдаване на почести с участието на Регионален клуб „Капитан дядо Никола“ – Трявна към Национално дружество „Традиция“.

Община Трявна още веднъж приканва всички желаещи граждани да заповядат на общоградското паметно мероприятие и да се включат в организираното възпоменателно факелно шествие по случай 150 години от трагичната гибел на Апостола на свободата Васил Левски.

ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 150-ТА ГОДИШНИНА ОТ ГИБЕЛТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

ПРОГРАМА

  • 02.2022 год. /петък/ 

10:00 ч. – Патронен празник на ОУ „Васил Левски“, гр. Плачковци

 Поздравление на г-жа Силвия Кръстева – кмет на Община Трявна и инж. Стефан Петров – председател на Общински съвет-Трявна и присъствие по време на празничната програма в учебното заведение

17:00 ч. – Краен срок за предаване на ученически рисунки на тема „Левски в Трявна“ в сградата на Община Трявна, ул. „Ангел Кънчев“ №21, гр. Трявна

Всички събрани творби ще бъдат отличени с предметни награди в областта на изобразителното изкуство от кмета на Община Трявна – г-жа Силвия Кръстева и ще бъдат изложени в музей „Старото школо“ по случай 3 март – Национален празник на Р България

 

  • 02.2022 год. /събота/

10:00 ч. – Отслужване на заупокойна панихида за Васил Левски – йеродякон Игнатий в църквата „Св. Георги“, където Апостола е пял при някои от идванията си в гр. Трявнa

Място: църква „Св. Георги“, гр. Трявна

17:30 ч. – Възпоменателно факелно шествие в памет на Васил Левски в гр. Трявна

Маршрут: музей „Даскалова къща“ – площад „Капитан дядо Никола“ – ул. „Ангел Кънчев“ – Поп-Ангеловата къща

18:00 ч. – Отбелязване на 150-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата

С участието на ученици от ОУ „Васил Левски“-гр. Плачковци, ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“-гр. Трявна, СУ „Петко Р. Славейков“-гр. Трявна, ДГ „Светлина“-гр.Трявна и РК „Капитан дядо Никола“ към Национално дружество „Традиция“

Поднасяне на венци и цветя от г-жа Силвия Кръстева – кмет на Община Трявна, инж. Стефан Петров – председател на Общински съвет – Трявна и признателни граждани пред барелефа на Васил Левски

Място: Поп-Ангеловата къща, гр. Трявна