ВИЦЕПРЕЗИДЕНТЪТ ИЛИЯНА ЙОТОВА УЧАСТВА В ОТКРИВАНЕТО НА СЛАВЕЙКОВИТЕ ПРАЗНИЦИ В ЧЕТВЪРТЪК

юни 14, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

 

 

На 10-ти юни вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова посети Трявна, за да участва в откриването на традиционните Национални Славейкови празници. Вицепрезидентът се срещна с кмета на Община Трявна Силвия Кръстева и областният управител на Област Габрово Борислав Бончев. Те поднесоха цветя пред паметниците на Петко и Пенчо Славейкови в града. Кметът на Трявна подари на вицепрезидента дърворезба от Тревненската школа, изобразяваща птицата феникс – един от символите на град Трявна, който по време на Османското робство е бил многократно опожаряван, но винаги се е възраждал като митичната птица.

Заедно с кмета на Община Трявна, вицепрезидентът на Република България откри Славейковите празници:

„Героите на национално-освободителните борби се изправиха с пушка в ръка срещу петвековния поробител. Имаше и други, не по-малко силни герои, които родиха българската нация и укрепнаха българската интелектуална мощ, създадоха българските духовни институции. Те държаха в ръце оръжието на познанието и културата. Петко Славейков и Пенчо Славейков ни дадоха това оръжие и ако сме достойни техни наследници, не трябва да го изпускаме.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства жителите и гостите на град Трявна, където бяха открити Националните Славейкови празници, които се провеждат под патронажа на държавния глава Румен Радев.

„Баща и син Славейкови живяха на границата на две епохи, завещаха непримиримост към всички, които забравят образованието и културата, безкомпромисност към малограмотните, които претендират да управляват България“, заяви Илияна Йотова и припомни мъдрите и пророчески думи на Петко Славейков: „Всяка власт, която се отдалечава от народа, пада като дърво, отсечено от корена.“

„Сгушена в Балкана, приказна Трявна привлича мало и голямо от близо и далеч, дори от чужбина, на традиционните Славейкови празници. Цветната палитра от събития и преживявания, които за поредна година сте подготвили, ще утолят жаждата на хората за култура и общуване“, посочи вицепрезидентът.

Към жителите на Трявна Илияна Йотова се обърна с думите: „Вие сте щастливци, защото тук се родиха едни от най-светлите български личности. В началото на 20 век, в първите години след Освобождението, те бяха „българи от ново време“, обединили традициите на българското Възраждане с модерното образование и култура на Европа.”

Прессекретариат на Държавния глава