ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В КОНКУРСА ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА ВЪЗРОЖДЕНСКА ПАФТА

март 9, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Община Трявна приканва малки и големи да се включат в тазгодишния конкурс за изработване на възрожденска пафта, който е част от празничната програма на балканския празник „Балканът пее и разказва“, чийто домакин през 2022 год. е Община Котел. Конкурсът няма професионален характер и в него могат да участват жители на шестте общини, които са лицата на балканския празник, а именно Трявна, Дряново, Елена, Твърдица, Гурково и Котел.

Като домакини на събитието, от Община Котел информират, че идеята за конкурса тази година е свързан с фолклора, който е съдба на българина, тъй като той се ражда и живее с него. „Дойде ли празник, ние винаги се обръщаме към изначалните си корени, за да преоткрием магията им. В днешните трудни времена, в които живеем, стигнахме до заключението, че тазгодишният конкурс, в рамките на балканския празник „Балканът пее и разказва“, трябва да премине под знака на пафтата – накит в фолклорната носия, която отблъсква злите сили и предпазва от лоши очи.“ допълват още от пресотделът на Община Котел.

Пафтите са украсени метални токи за колани, които играят ролята и на накити в женската народна носия в България. Те били ювелирно изработени от майстори-златари и най-често направени от сребро, сребърна сплав от сребро с позлата, от бронз, месинг, мед и пиринч. Красивите филигранни пафти са се украсявали със седеф и стъкло, като майсторите изработвали накитите според имотното състояние на клиентите си. Тези, които ги правели от сребро и злато са наричали куюмджии, а тези, които ги произвеждали с по-евтин материал се наричали дюкмеджии. Украсявали са се с орнаменти от цветя, клонки, листа и с изображения на дървото на живота. Върху тях се изписвали и животни, птици, змии, коне, елени, най-често двуглави орли.

Правели са се още пафти и с геометрични фигури, и с изображения на слънце, луна, звезди. Често се изработвали и такива с библейски сцени, а най-често с Рождество и с възкресението Христово и се украсявали с мъниста, перли и корали. Гроздето било символ на младостта, радостта и силата на природата. Слънчогледът се изобразявал, за да се загледат в него лошите очи и болестите да бягат от жената. Змията, пълзяща върху спирала се възприема за слънчев символ, олицетворяващ вечния живот, плодородието и изобилието.

В тази връзка, ние от Община Трявна, приканваме всеки желаещ да развихри своето въображение, да прояви креативност и желание и да изработи по най-красивия за него начин този толкова изящен символ от българската носия, който същевременно да е съобразен и с традиционните такива, характерни за нашия край. По този начин ще се затвърди чувството на гордост към българщината и ще се даде възможност за творчески подход към избрания обект.

Могат да участват, както ученици, така и възрастни хора, които ще бъдат разпределени съответно в две възрастови групи. Основните изисквания при изработка на пафтите са същите да бъдат измайсторени от естествени материали като кожа, хартия, картон, ориз, леща, боб или други материали, които могат да предизвикат интерес.

Всяка пафта трябва да бъде с информация от кой край на България е и какво изобразява, както и с информация за името на автора, възраст, телефон за контакт. Изработените символи трябва да бъдат изпратени до Дирекция „Социални и хуманитарни дейности“, Община Котел, ул. „Раковска“ №62, гр. Котел до 20.05.2022 год.

С участието си авторите дават съгласието си пафтите им да участват в изложба и да се използват при други поводи от организаторите. Същата, представяща най-добрите творби ще бъде открита по време на празника „Балканът пее и разказва“ на 11.06.2022 г. в Котел, а класираните на първите три места в двете възрастови групи ще получат награди.

Повече информация за конкурса може да получите на тел. 0894443524 – Община Котел.