ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В СЪВМЕСТНИЯ ВЕЛИКДЕНСКИ ПОХОД ДО АИР „БОЖЕНЦИ“

април 1, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Община Трявна приканва всички жители и гости на града да се включат в предстоящия великденски поход до Архитектурно-историческия резерват „Боженци“, който ще се проведе непосредствено преди най-големия християнски празник – Възкресение Христово, на 22 април, петък. Събитието се организира съвместно с Туристическо дружество „Лудите мечки – Crazy Bears“ и Община Дряново със специалното съдействие на МАИР „Боженци“. Тази година двете общини излизат с обща празнична програма – „От Великден до Гергьовден в Дряново и Трявна“, която е богато наситена със събития в двете населени места през целия период. Какви ще бъдат те – очаквайте цялата програма през следващата седмица на официалния сайт на Община Трявна и на двете официални Фейсбук страници – „Община Трявна“ и „Силвия Кръстева – кмет на Община Трявна“.

Великденският поход е първото събитие, което поставя началото на тазгодишната обща празнична програма „От Великден до Гергьовден в Дряново и Трявна“ и е част от кампанията „Събуди Балкана“, която има за цел да популяризира туристическите маршрути в района. Преходът ще премине по два лъча – за групата от Дряново: Дряновски манастир „Св. Архангел Михаил“ – с. Боженци – Трявна (ЖП гара и прибиране с влак до Дряновски манастир) и за групата от Трявна: ЖП гара – Трявна – с. Скорците – с. Боженци – Трявна. Сборният пункт за двете групи е в АИР „Боженци“, след което любителите на туризма и планинския преход ще се отправят заедно до възрожденска Трявна по синята екопътека.

Преходът за групата, тръгваща от Трявна, ще бъде приблизително 5 часа. Водач на туристите е старши експертът „Култура, образование, спорт и здравеопазване“ към Община Трявна г-н Кольо Дабков, тел: 0899943157. Маршрутът преминава през красивия микроязовир в града до SOS – Детско селище – Трявна, а след това групата ще се отправи към село Скорците. Там ще бъдат разгледани съхранените във времето възрожденски къщи и ще бъде посетена старата църква „Св. Димитър“, която е със статут паметник на културата от национално значение. След кратка почивка, туристическата група ще се отправи към АИР „Боженци“, където ще се срещне с тази на Дряново. На място всички присъстващи ще имат възможността да се насладят на кратка беседа в Старото школо и да се разходят из историческото селище. В ранния следобед двете туристически групи ще се отправят заедно към Трявна по синята екопътека.

За групата, тръгваща от Дряновския манастир, дължината на целия преход ще бъде 23 км, които се очаква да бъдат преминати за около 7 часа. Екопътеките са маркирани и обозначени с табели, а походът ще бъде воден от Желязко Великов – експерт в Община Дряново и основател на Туристическо дружество „Лудите Мечки“. Телефон за връзка – 0883386023. Маршрутът преминава през красивия Дряновски манастир, селата със запазена възрожденска архитектура Горни Върпища и Боженци, след което продължава до град Трявна.

ПРОГРАМА – ТРЯВНА 

  • 10:00 ч. – Сборен пункт: ЖП гара, гр. Трявна и начална точка на прехода
  • 11:00 ч. – Пристигане и разходка в село Скорците
  • 13:00 ч. – Пристигане в АИР „Боженци“. Посещение на Старото школо и беседа. Почивка и време за обяд.
  • 15:00 ч. – потегляне от АИР „Боженци“ към Трявна

ПРОГРАМА – ДРЯНОВО 

  • 09:00 ч. – Сборен пункт и начало на прехода от къмпинг „Стринава“ в близост до Дряновски манастир „Св. Архангел Михаил“
  • 13:30 ч. – Пристигане в АИР „Боженци“. Посещение на Старото школо и беседа за историята на селото. Почивка и време за обяд.
  • 15:00 ч. – потегляне от АИР „Боженци“ към Трявна
  • 18:00 ч. – отпътуване с влак от ЖП гара Трявна до спирка „Бачо Киро“, в близост до Дряновски манастир „Св. Архангел Михаил“