ВСИЧКИ ДЕТСКИ ГРАДИНИ В ОБЩИНА ТРЯВНА ЩЕ РАБОТЯТ И ПРЕЗ АВГУСТ МЕСЕЦ

юли 26, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Трите детски градини на територията на Община Трявна – ДГ “Светлина” – Трявна, ДГ “Калина” – Трявна и ДГ “Осми март” – Плачковци ще работят и през следващия летен месец август. Това заявиха тримата директори на детските заведения, след проверка от наша страна за готовността на работа през отпускарския сезон и цялостната организация на детските занимания за малчуганите.

Тази година врати през август месец няма да затваря детската градина в Плачковци, където интерес към посещаемостта на децата не липсва и по този начин се създава удобство и комфорт на местните родители.

“Ще си продължава работата като цяло. За първа година, може би от дълго време насам, няма да затваряме през месец август и съм назначила заместник на четири часа, за да може да си го позволим финансово. Цяло лято работим, иначе посещаемостта ни не е голяма в момента, имаме грип, но като цяло има желаещи за лятото.” споделя директорът на ДГ “Осми март” – Плачковци г-жа Петя Димова.

Отворени остават вратите и на Детска градина “Калина” в Трявна. Летният режим на работа със сборни групи продължава и през следващия месец, като е направена необходимата организация за осигуряване на персонал в детското заведение.

“При нас специално децата са изместени в сградата на детска ясла, защото сградата на детската градина се подготвя за ремонт. Има учители в отпуски, както и помощен персонал в отпуски, които излизат по график и при децата задължително има по двама учители, сутрин и следобед, и лели първа и втора смяна, така че те са обгрижени!” заяви г-жа Ирина Чукова – директор на ДГ “Калина”.

Посещаемост през август месец ще има и в Детска градина “Светлина” в  кв. Светушка в Трявна. От ръководството на детското заведение подчертават, че работата с трите групи е през цялото лято и въпреки отпускарския сезон заниманията с децата продължават.

“Три групи ще работят и през август, както са работили и през юли. Само децата, които отиват в първи клас само те спират, всички останали са на градина, имаме си и заместници, които са финансирани от нашия бюджет и каквото трябва сме направили!” заяви директорът на ДГ “Светлина” – Трявна г-жа Весислава Александрова.

И в трите детски градини развлеченията на децата започват от сутринта, като повечето от тях са на открито и приповдигат още повече настроението на малчугани и педагози. Не липсват и разходки из града с образователна и познавателна цел.

“Имат сутрин, около половин час, различен тип занимания, които са основно художествена литература, български език , рисуване, конструиране от този тип, след това са игри на открито и периодично се организират различни мероприятия. Скоро имахме организиран концерт с цигуларка, който беше много полезен, образователен и интересен за децата с една цигуларка от Пловдив, която им разказа музикална приказка чрез цигулката. Също така имат различни посещения – на детския кът, парка до щъркеловото гнездо, гарата, посрещане и изпращане на влака от този род организация на неща са през летния период!“ споделя г-жа Ирина Чукова за заниманията на децата в ДГ “Калина”.

Общо взето в 9 часа сутринта излизаме навън, прекарваме почти целия си ден навън, освен съня. В големите жеги сме вътре, игри по интереси, по проект работим допълнително по български език и лятото, на спортната площадката, общо взето това!” допълва г-жа Петя Димова забавленията за децата в Плачковци.

А какво е лято без “водни игри” и басейни? Особено любими са те на малчуганите в ДГ “Светлина”, които имат възможността по този начин да прекарват лятото си с приятели и любими учители.

“Заниманията са предимно на открито, имаме и специално подготвени “водни игри” с водни пистолети, игри в пясъчника. Клубът по рисуване ще продължат, както и миналата година рисуване върху стреч фолио, върху камъчета, в открита занималня те работят обичайно! Имаме басейни, които на обяд ги слагаме да ги разхлаждаме, къпем ги и така!” завършва директорът на ДГ “Светлина” в Трявна.

Снимки: Архив, Facebook