ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ В ОБЩИНА ТРЯВНА СЕ ВРЪЩАТ В КЛАС БЕЗ ОУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ – ПЛАЧКОВЦИ

декември 3, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

След като вчера стана ясно, че от понеделник – 6 декември всички ученици могат да се върнат обратно в клас при тестване веднъж седмично, от Регионалното управление на образованието в Габрово информираха, че е създадена веднага необходимата организация относно възобновяването на присъственото обучение на територията на цялата област.

„Поддържаме непрестанна връзка с директорите на учебните заведения и сме изискали от тях необходимата информация, която касае съгласието на родителите дали децата им да бъдат тествани веднъж седмично, което е определящо и за връщането на децата обратно в училище.“ сподели началникът на Регионалното управление на образованието в Габрово – Георги Маринов.

Така, от понеделник в класните стаи в Средно училище „Петко Р. Славейков“ в Трявна ще влязат отново 87,4% от всички ученици или всички учащи от I до XII клас без X клас.

Присъственото обучение се възобновява и за Основно училище „Проф. Пенчо Н. Райков“ в Трявна – тук 87% от децата в начален и прогимназиален етап се връщат в клас без присъствието на 2 деца от VII клас и 1 от VI клас, информира директорът на учебното заведение – Виолета Иванова.

Основно училище „Васил Левски“ в Плачковци, от понеделник, ще продължи с присъственото обучение само на учениците от I до IV клас. Големите ученици ще останат на онлайн обучение от вкъщи. Причината – ниският процент на съгласие на голяма част от родителите за тестване на децата.

„За ОУ „Васил Левски“ – Плачковци имаме съгласието на 89% от родителите на децата в начален етап и само 32% съгласие на родителите в прогимназиален етап. Надяваме се следващата седмица да получим и тяхното съгласие, за да може и там всички да учат присъствено!“ подчерта началникът на РУО-Габрово.

От Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката посочват, че присъственото обучение може да бъде възобновено в цялата страна, ако има 50% писмено съгласие на родителите децата им да бъдат веднъж седмично тествани, а учителите и непедагогическия персонал – два.  Условията се отнасят за тези общини, където нивото на заболеваемост от Covid-19 е над 250 на 100 000 души население. Пълнолетните ученици ще решават сами дали да бъдат тествани.

От МОН посочват, че учениците ще бъдат тествани в училище в началото на първия присъствен учебен ден за съответната седмица. Отсъствалите в деня за изследване ще бъдат проверявани в първия ден, в който идват на училище. Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи.

Освободени от тестване са притежателите на зелен сертификат – документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване.

От Регионалното управление на образованието уверяват, че има достатъчно осигурени тестове за всички ученици, учители и непедагогодически персонал и ще бъдат доставени в срок до всички учебни заведения в областта.

С пълния текст на новата Заповед на Министъра на здравеопазването във връзка с възобновяването на присъственото обучение на учениците в клас може да се запознаете ТУК

С актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата и в центровете за специална образователна подкрепа от МОН съгласно Заповедите на Министъра на здравеопазването от 26 ноември и 2 декември може да се запознаете ТУК