ЮБИЛЕЙНОТО ИЗДАНИЕ НА “СЛЪНЦАТА НА ТРЯВНА” СЪБРА ШАХМАТИСТИ ОТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ

май 10, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

На 8 и 9 май се проведе десетото издание на един от най-значимите детски турнири в България – „Слънцата на Трявна“. Юбилейният турнир съвпадна с 20-годишнината на Шахматен клуб „Трявна-2001“ и се превърна в истински празник за любителите на шахмата.

Огромният наплив от малки шахматисти, желаещи да се включат в съревнованието, изненада организаторите. На старта застанаха 72 деца от 23 клуба от цялата страна. Турнирът бе открит от кмета на Община Трявна, г-жа Силвия Кръстева, която направи първия ход на първа дъска.

Състезанието се проведе под ръководството на международните съдии Николай Йорданов и Светла Йорданова, в 6 кръга по Швейцарската система при класическа контрола на игра от 60 мин. + 30 секунди добавка на ход.

След двудневни люти сражения едноличен първенец стана Симеон Трендафилов от ЦСКА със стопроцентов резултат – 6 победи от 6 партии, на точка пред всички останали. Честта на ШК „Трявна-2001“ защитаваха Добромир Добрев и Мартин Дамянов от Плачковци, които се представиха отлично и завършиха с по 4 точки.

Турнирът беше закрит от председателя на общински съвет Трявна, инж. Стефан Петров, който връчи трофеите на победителите –  купи, медали и грамоти. Освен това, всички участници получиха сертификати и юбилейни значки. За най-малките шахматисти пък бяха предвидени подаръци. Представителите на ШК „Трявна-2001“ бяха удостоени с грамоти за заслуги в развитието и популяризирането на шахмата и постигнати забележителни успехи през последните две години.

Вниманието към купите и медалите бе отвлечено от традиционната шахматна торта, която прикова детските погледи и ги остави в плен до нарязването на сладкото изкушение.

ШК „Трявна-2001“ благодари на всички, допринесли за сбъдването на този прекрасен шахматен празник, който поставя Трявна на видно място на шахматната карта на България.

 

Пълното класиране може да се види тук: http://chess-results.com/

 

ШК „Трявна-2001“