ЗАБРАНЯВА СЕ ОРГАНИЗИРАНЕТО И ПРОВЕЖДАНЕТО НА ЖИВОТИНСКИ ПАЗАРИ В ЦЯЛАТА СТРАНА

ноември 10, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

Във връзка с влошената епизоотична обстановка по отношение на особено опасни заболявания по животните, възникнали на територията на Р България през настоящата година, от Българската агенция по безопасност на храните въвеждат забрана за организиране и провеждане на животински пазари в цялата страна. Това означава, че от 13 ноември 2023 г. /понеделник/ същият не може да бъде провеждан на Кооперативния пазар в гр. Трявна до отмяна на издадената Заповед.

От БАХБ подчертават, че влошената епизоотична обстановка се изразява с разпространение на заболявания по животни като Инфлуенца по птиците, африканска чума по свинете, шарка по овцете и козите и др.

  • „Забранявам организирането и провеждането на пазари за всички видове домашни животни и птици, включително екзотични животни и птици, животински продукти, както и изложби на домашни животни и птици и екзотични животни и птици;
  • Забраната, наложена с настоящата Заповед, е до изричната й отмяна;
  • Директорите на всички Областни дирекции по безопасност на храните да разпоредят и организират извършването на засилени проверки за спазване на наложената забрана, чрез настоящата Заповед;
  • При констатиране на нарушения на наложените забрани с настоящата Заповед, на нарушителите да се налагат принудителни административни мерки предвидени в националнато законодателство.“, се посочва още в издадената към момента Заповед.

Контролът е възложен на ресорния заместник изпълнителен директор на БАБХ за дейността на дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните“ и ресорния заместник изпълнителен директор на БАБХ за дейността на дирекция „Контрол на храните“.

С пълната Заповед може да се запознаете тук:

ЗАПОВЕД