Заместник- кметът на Община Трявна Николина Николова беше на тридневно посещение в Жирардов, Полша

октомври 26, 2017
Автор: Веселин Михов

image

По покана на кмета на Жирардов Войчех Яшински делегация от Община Трявна, водена от заместник- кмета Николина Николова, беше на официално посещение в Полша в периода 19-22 октомври. Повод за визитата бе среща на побратимените с Жирардов европейски общини.

 

По време на посещението Николова имаше възможността да участва в няколко конференции заедно с представители от побратимените с Жирардов, Република Полша градове: Бриенц, Швейцария; Льомарн, Франция и Красна Липа, Чехия, както и с Иван Китов – първи секретар, завеждащ Политическа служба в посолството на Република България във Варшава. Основната тема на провелите се конференции бе свързана с планирането и разработването на бъдещи проекти за сътрудничество между побратимените градове в областта на изкуството, културата, образованието, туризма и други.

Една от първите стъпки по линия на културния обмен между Трявна и Жирардов ще бъде гостуването на изложбата на възпитаниците на НГПИ „Тревненската школа“ във Варшава, Република Полша, на 6 декември тази година. По-късно изложбата ще бъде представена и в Жирардов.

По време на тридневния престой в Жирардов тревненската делегация присъства на презентация, представяща историята на Жирардов, запозна се със спечелен проект за изграждането на нова улица с нови сгради – „Нов свят“ на стойност 8 млн., финансиран от ЕС.

В културната програма бяха включени посещения на родната къща на Фредерик Шопен в Желязова Вола и един от най-известните полски театри.