Заместник-министърът на културата Румен Димитров посети Трявна във връзка със симпозиума „ФОРМА 2017“

август 21, 2017
Автор: Веселин Михов

image

По покана на кмета на Община Трявна Дончо Захариев заместник-министърът на културата Румен Димитров беше на двудневна визита в града на художествените занаяти. Повод за посещението беше симпозиумът „ФОРМА 2017“, който се организира от НГПИ „Тревненска школа“, със съдействието на Община Трявна и НДФ „13 века България“.

Заместник-министърът имаше възможността да разгледа базата на НГПИ „Тревненска школа“ и да се запознае в детайли с изкуството, сътворено от възпитаниците на гимназията. Румен Димитров остана очарован от видяното в Тревненската гимназия за приложни изкуства, която е под опеката на Министерство на културата. Той пое ангажимент към ръководството на гимназията, че ще съдейства винаги, когато имат нужда, за да продължи да съществува и да се развива това прекрасно училище.

Димитров присъства и на откриването на изложбата с творби на участниците в симпозиум „ФОРМА 2017“, в Галерия „Гъбенски“.

По време на визитата си в Трявна той посети част от музейните обекти и проведе среща с ръководството им, като пое ангажимент към тях да съдейства по поставените въпроси и проблеми по отношение на музеите и културните институти на територията на общината.

Заместник-министърът подчерта, че Трявна има истински приятел в негово лице и той винаги ще съдейства за разрешаването на проблеми в областта на културата. Румен Димитров обеща да помогне и за по-бързото придвижване на документацията, касаеща реставрацията на църквата в с.Енчовци, община Трявна.

По негово предложение „Дни на дърворезбата“ през 2018 г. ще се проведат под егидата на Министерство на културата с представителство на всички училища по изкуствата, подопечни на министерството. Този традиционен за Трявна салон на изкуствата беше подновен по-рано тази година от НГПИ „Тревнеска школа“, Община Трявна и местни майстори на художествените занаяти.

Заместник-министърът успя да посети и НЧ „Съединение“ – с. Кисийци. Той остана приятно изненадан от сериозната читалищна дейност, която кипи в това малко населено място и ентусиазма на местните, който проличава от добре поддържаните пространства в селото.

 Грета Господинова-Станева